Romania are cei mai buni indicatori macroeconomici dintr-un grup de 7 tari din Estul Europei, dupa Austria, insa sistemul bancar se afla pe penultimul loc in privinta riscurilor, performantelor si potentialului de dezvoltare, potrivit unei analize realizata de Erste Bank.
Romania este pe locul doi intr-un top al celor mai buni indicatori macroeconomici, dupa Austria, fiind urmata de Cehia, Polonia, Turcia, Ungaria, Croatia si Serbia. Economistii Erste spun ca se asteapta ca Romania sa inregistreze in acest an si in 2014 al doilea cel mai ridicat ritm de crestere a PIB-ului, de 2,4%, dupa Turcia, cu 3,9%. Cresterea economica din Polonia va fi de 1,8% iar in Ungaria de 0,7%.
Romania are, de asemenea, un profil de risc relativ scazut in termeni fiscali (deficit bugetar de 2,7% din PIB), o balanta de plati solida (deficit de cont curent de doar 0,1%) si un nivel redus al somajului (6,9%).
Pe de alta parte, in analiza sistemului bancar din perspectiva riscurilor, a potentialului de crestere si a profitului, precum si a performantelor actiunilor la bursa, bancile romanesti se afla pe penultimul loc, inaintea Ungariei, pe primele locuri figurand Turcia, la mare distanta de Cehia si Polonia. Dupa cum se vede si din grafic, doar creditarea din Romania si Ungaria este pe teritoriu negativ in ultimii 4 ani, in toate celelalte tari volumul de imprumuturi fiind in crestere, in ciuda crizei.
De altfel, analistii Erste apreciaza ca bancile turcesti au cel mai mare potential de dezvoltare si sunt cele mai solide din punct de vedere financiar, datorita economiei performante a acestei tari.
Bancile straine inca se bazeaza pe finantari substantiale de la grupurile-mama
Cele mai slabe note le avem la creditele neperformante si la raportul credite/depozite. Asadar, o problema importanta ramane inca gradul ridicat de finantare a bancilor de la grupurile mama din strainatate, in ciuda reducerii expunerilor acestora in tara noastra. Desi raportul credite/depozite in valuta este in scadere de la sfarsitul lui 2011, se mentine inca la un nivel ridicat, de 190% la sfarsitul lui iulie, ceea ce arata ca bancile straine inca se bazeaza pe finantari substantiale de la grupurile mama, arata analistii Erste Bank.
Pe de alta parte, bancile romanesti stau cel mai bine la gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (86%), fata de 72% in Austria sau 49% in Ungaria. Avem, de asemenea, cea mai buna situatie in privinta ponderii creditelor bancare raportate la PIB, de 48%, fata de 142% in Austria, 66% in Turcia, 54% in Ungaria, ceea ce arata un potential de dezvoltare a creditarii.