Esti student si te pregatesti pentru primii pasi in cariera? Atunci trebuie sa stii ca pe langa cunostintele teoretice invatate la facultate, este bine sa acumulezi si experienta practica in domeniul care te atrage si sa interactionezi cu profesionistii din industria respectiva, de la care poti invata lucruri utile sau oportunitati de angajare.
Astazi a avut loc a treia intalnire in cadrul proiectului de educatie financiara “Excelenta in informatia financiar-bancara”, organizat de Bancherul.ro si GhiseulBancar.ro, la care au participat studenti ai ASE Bucuresti si reprezentantii Volksbank.
A fost o buna ocazie pentru studenti de a interactiona direct cu reprezentantii Volksbank, pentru a afla diverse informatii utile, de la disponibilitatea unor joburi sau programe de internship, pana la probleme generale de educatie financiara: cum functioneaza o banca sau ce greseli fac oamenii atunci cand obtin credite sau utilizeaza diverse produse si servicii bancare.
Importanta stagiilor de practica si internship-uri
Alexandra Frunza, directoarea departamentului de comunicare a Volksbank, i-a sfatuit pe studenti sa incerce sa urmeze stadii de practica sau internship-uri, chiar si neplatite, in cadrul bancilor sau altor companii, astfel incat sa-si poata alege in cunostinta de cauza si fara presiuni locul ideal in care si-ar dori sa se angajeze ulterior.
“Recomand practica sau chiar un job neplatit, pentru ca acum, cat esti student, nu ai presiunea unui salariu, a unei cariere, si ti-e usor sa renunti, daca nu-ti place ce faci, pentru a te orienta spre alt loc, sa vezi cum e in alta parte”, a spus Alexandra. Intr-un internship, a precizat ea, poti sa inveti si sa vezi diferentele intre mai multe domenii. Altfel, in momentul angajarii, iti va fi greu sa alegi intre mai multe optiuni pe care nu le cunosti.
Pe de alta parte, nu e bine sa sari prea repede de la un job la altul, pentru ca asta denota neseriozitate si instabilitate, dar nici sa stai intr-un loc ce nu-ti place sau care nu ti se potriveste.
Internship-urile si practica ajuta si la CV, a completat-o colega sa, Madalina Stefanescu. "Angajatorul vede ca sunteti dispusi sa invatati si ca ati facut ceva, ca aveti o anumita experienta intr-un domeniu." Angajatorii, explica Madalina, se uita acum nu doar la note, diplome si certificate, ci si la un CV cu internship-uri sau la cei care lucreaza part time, care au un avantaj la angajare.
De altfel, Robert, unul dintre studentii prezenti la intalnire, ne-a impartasit din experienta sa in call-center-ul unei institutii financiare nebancare, de unde insa a plecat dupa 2 zile, intrucat nu i-a placut sa lucreze cu clientii. In plus, l-a cuprins si un sentiment de vinovatie cand si-a dat seama ca multi oameni nu inteleg oferta de creditare, prezentata intr-un limbaj greu accesibil, si acceptau imprumuturi prea mari sau prea scumpe.
Alexandra a confirmat cu relatia cu clientii si cu publicul in general, nu e usoara, nici macar in cadrul unui departament de public relations (pr) in care lucreaza ea. “Relatia cu clientii e dificila, mai ales acum, in perioada de criza, cand bancile sunt nevoite sa restructureze credite si sa se ocupe mai mult de diversele probleme ale clientilor”.
Ce castiga studentii participand la acest proiect?
Studentii s-au aratat interesati si de scopul acestui proiect si de rolul pe care-l joaca educatia financiara in societate, in general, precum si la nivel personal, familial, in scoala si in presa. Mai exact, ce au de castigat studentii participand la acest proiect?
In primul rand, studentii interactioneaza direct cu reprezentantii bancilor, de la care afla, pe de o parte, lucruri utile, precum oportunitati de angajare sau internship-uri, alte proiecte derulate de banca, modul in care aceasta functioneaza.
Pe de alta parte, in cadrul acestor intalniri, precum si prin implicarea in proiectele derulate in cadrul programului si articolelor publicate in Bancherul.ro si GhiseulBancar.ro, studentii acumuleaza cunostinte practice, din experienta bancherilor, jurnalistilor sau altor profesionisti in domeniul financiar, care le completeaza informatiile teoretice invatate in scoala. Acestea le vor ajuta in a se integra ulterior in mediul profesional si le ofera, in acelasi timp, posibilitatea de a-si revela talentele si abilitatile in diverse domenii, precum jurnalism, publicitate, PR, marketing, vanzari, management, in banking si industria financiara in general.
De altfel, insusirea notiunilor de baza in domeniul financiar, elementele de educatie financiara, ajuta pe oricine nu doar in a castiga sau a nu pierde bani prin ultilizarea diverselor produse financiare, ci si sa-si gaseasca jobul potrivit si sa aiba succes in cariera. Bancile apreciaza la un candidat pentru un job cunostintele sale de cultura generala in domeniul financiar, cu atat mai mult experienta acestuia in diversele proiecte de educatie financiara.
Asta pentru ca una dintre importantele lectii invatate din criza din 2008 este aceea de a te asigura ca inainte de a da un credit unui om, sa-l faci sa inteleaga utilitatea acestuia, cum functioneaza, riscurile la care se expune, daca intr-adevar are nevoie de respectivul credit si daca da, care este valoarea ce si-o poate permite, daca este momentul potrivit pentru a se imprumuta.
Educatia financiara in familie
Alexandra spune ca educatia financiara este foarte importanta si la nivel personal si al bugetului familei, mai mult chiar decat cunostintele despre un anumit produs si serviciu bancar. Pentru ca, dupa cum am vazut, multi oameni nu au stiut cand si cum sa faca un credit pentru a-si cumpara o masina sau un televizor.
O astfel de decizie, mai ales daca e vorba de o casa, trebuie luata cu o mare responsabilitate, si trebuie sa tina cont de mai multe elemente, nu doar de faptul ca te-ai putea incadra pentru un credit sau faptul ca poti obtine o dobanda avantajoasa.
(Dupa cum am aflat chiar astazi, de la guvernatorul BNR, un exemplu in acest sens a fost decizia multor romani de a lua imprumuturi in valuta, atrasi de dobanzile mai mici decat cele in lei, dar care s-au dovedit ulterior mai scumpe, din cauza deprecierii monedei nationale fata de euro sau francul elvetian).
“Degeaba citesti si stii totul despre un contract de credit, iar noi oferim clientilor toate informatiile disponibile, acestea nu te ajuta daca nu te ajuti pe tine insuti, daca nu intelegi consecintele unui imprumut, precum costul total al acestuia, riscurile la care te expui”, completeaza Madalina.
Pentru a te asigura impotriva riscurilor de nerambursare a unui credit, ar trebui sa-ti faci o rezerva de bani care sa acopere rata luna timp de minim 6 luni, perioada in care sa-ti poti gasi un alt job, daca-ti pierzi locul de munca sau ai alte probleme financiare, ne sfatuieste Alexandra.