Ministerul Agriculturii impune bancilor care acorda fermierilor credite pe baza subventiilor acordate de APIA anumite conditii menite a stimula creditarea sectorului agricol, dupa cum precizeaza ministerul, intr-un comunicat. Printre conditii se numara acordarea unui anumit numar de credite, precum si plafonarea dobanzilor si comisioanelor.
"Ministerul Agriculturii, prin APIA, semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci în contul adeverințelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăti pe suprafața din Pilonul II dezvoltare rurală, plați complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.
Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită banca de volumul creditelor acordate de bancă în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.
În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene", anunta ministerul Agriculturii in comunicat.
Comunicatul integral al Ministerului Agriculturii:
"În condițiile în care absorbția fondurilor pentru dezvoltare rurală se confruntă cu accesul dificil la credite și în special dobânzi care descurajează potențialii beneficiari, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a căutat soluții.
Având în vedere ca agricultura beneficiază de plăți europene și subvenții naționale de peste 3 mld. euro anual, o serie de bănci și-au manifestat interesul pentru a se implica în sectorul agro-alimentar.
În urma consultărilor cu băncile, care au durat aproape un an de zile, MADR a adoptat cadrul legislativ prin care se condiționează participarea la schemele de finanțare din sectorul agro-alimentar.
Astfel, MADR prin APIA semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci în contul adeverințelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăti pe suprafața din Pilonul II dezvoltare rurală, plați complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.
Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită banca de volumul creditelor acordate de bancă în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.
În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.
Aceasta măsură reflectă preocuparea MADR în absorbția fondurilor europene chiar dacă rata a ajuns pentru dezvoltare rurală la aproape 60% din 8,124 mld euro."