Dupa ce de-a lungul ultimilor ani de criza bancile romanesti au fost nevoite sa-si echilibreze raportul dintre credite si depozite, dupa perioada de boom a economiei in care finantarile au explodat, luna iunie arata o inversare a tendintei, si anume un volum de credite mai mare decat cel al depozitelor. Sa fie acesta primul efect al imbunatatirii conditiilor de lichiditate si de scadere a dobanzilor?
Soldul creditelor acordate de banci a avansat intr-un ritm mai rapid in luna iunie fata de luna precedenta, mai exact cu 1,1%, respectiv 2,5 miliarde lei, pana la un total de 224 miliarde lei, a anuntat astazi BNR, intr-un comunicat. In mai, cresterea creditarii a fost de 0,8% fata de luna precedenta.
Pe de alta parte, ritmul majorarii volumului de noi credite este mult mai ridicat decat cel al atragerii de depozite, soldul acestora crescand cu numai 0,1% in iunie, adica 279 milioane lei, la un total de 202 miliarde lei. In mai, depozitele au avut o crestere de 0,6%.
In prima jumatate a acestui an, soldul creditelor bancare a scazut insa cu 1,7 miliarde lei, pe fondul reducerii volumului de creditare in primele luni din 2013. La finalul lui 2012, soldul creditelor bancare era de 225,8 miliarde lei, fata de 224 miliarde in iunie.
In acelasi timp, volumul depozitelor din banci a crescut substantial, cu aproape 5 miliarde de lei, de la 197 cate erau la inceputul anului la 202 miliarde lei la finalul primului semestru.