Ratingul BCR pentru depozitele pe termen lung a fost scazut cu 2 trepte de agentia Moody's, de la Ba3 la Ba1, cu perspectiva negativa. Agentia americana de rating precizeaza ca decizia este o consecinta a reducerii nivelului ratingului de soliditate financiara (baseline credit assessment - BCA) de la b1 la b3.
Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă, se arata intr-un comunicat de presa al agentiei.
Moody's precizeaza ca 3 motive au stat la baza reducerii ratingurilor BCR:
1. înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor bancii; 2. aşteptările Moody’s ca banca să aibă dificultăţi semnificative pe termen mediu pentru revenirea la o profitabilitate sustenabilă;
3. expunerea bancii la valori reduse si incerte ale garanţiilor.
Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la cresterea provizioanelor din cauza creditelor neperformante, precum şi la suplimentarea capitalului, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar celui din 2012.
Banca este afectata de cresterea economica slaba din Romania, cu o cerere redusa a creditarii, de veniturile bancare reduse si de calitatea activelor. Data fiind dependenta ridicata a Romaniei de pietele externe, in special in privinta exporturilor si fluxurilor de capital privat, cresterea economica redusa si incertitudinea financiara din zona euro afecteaza performanta economica a tarii, noteaza agentia de rating americana.
PIB-ul Romaniei a scazut la 0,7% in 2012, iar pentru acest an Moody's anticipeaza o crestere de 1,5%, intrucat consumul va ramane slab. Desi cresterea economica se va imbunatati in urmatorii ani, va ramane probabil cu mult sub nivelul anilor dinaintea crizei din 2008, cand era de 6% pe an. In plus, veniturile din Romania sunt cu mult sub media tarilor UE 27, iar ritmul redus al cresterii va intarzia procesul de convergenta a castigurilor, apreciaza agentia.
Moody's anticipeaza continuarea deteriorarii calitatii activelor BCR, dar intr-un ritm mai slab decat in 2012, date fiind evolutiile de pe piata imobiliara si a constructiilor.
Expunerea BCR la o posibila devalorizare structurala a monedei nationale fata de euro ramane un risc de credit major pentru calitatea activelor. Creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele să rămână ridicate, dar sub vârful de 6,8% din creditele brute, din 2012.
"Calitatea activelor BCR este foarte slaba"
Calitatea activelor BCR este foarte slabă, iar raportul dintre creditele cu probleme şi creditele brute s-a înrăutăţit în martie 2013 la 28,2%, de la 26,7% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă rata de acoperire a creditelor neperformante la 58%, in martie 2013, de la 50,6% la sfârşitul lui 2011.
Moody's apreciaza ca expunerea bancii pe valori reduse si incerte ale colateralelor, precum si durata mare a executarilor silite ar putea sa puna in continuare presiuni pe rata de acoperire a neperformantelor, precum si pe capacitatea bancii de a-si reduce nivelul ratei de neperformanta.
Cauzele nivelului ridicat al creditelor neperformante la BCR sunt urmatoarele: 1. expunerea semnificativa cu credite pentru companii slabe din sectorul IMM-urilor si microintreprinderilor si 2. nivelul semnificativ al creditarii in valuta, care reprezinta 60% din portofoliul bancii, in principal in euro.
Profitabilitatea BCR va fi afectata si in 2014
Calitatea slaba a activelor a produs bancii o pierdere relativ mare in 2012 si va continua sa afecteze profitabilitatea BCR si in 2013 si 2014.
Moody's apreciaza ca BCR va continua sa aiba dificultati pe termen mediu in eforturile de a reveni pe un profit sustenabil, dupa pierderile mari de 276,9 milioane euro in 2012 (-2,48% din activele ponderate la risc), in cadrul implementarii strategiei de restructurare si de diminuare a portofoliului ridicat de neperformante.
Agentia noteaza ca pierderea semnificativ mai redusa a BCR din primul trimestru al acestui an, de 2,8 milioane euro, reflecta scaderea puternica a provizioanelor, ce s-ar putea dovedi nesustenabila, precum si reducerile masive de costuri.
Capitalizarea BCR s-a îmbunătăţit uşor la sfârşitul lui 2012, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după o injecţie de capital din partea băncii mamă Erste, in valoare de 100 de puncte de baza, care a asigurat bancii o rată de adecvare a capitalului de rang 1, Tier 1, conform IFRS, de 13,6%.
Potrivit scenariilor de stres aplicate de Moody’s, care analizează rezistenţa BCR la deteriorarea calităţii activelor, agenţia notează că rezerva de capital a băncii ar putea fi sub presiune, dacă mediul operaţional din România se va înrăutăţi peste aşteptările Moody’s.
BCR este cea mai mare banca din Romania dupa active, cu o cota de piata de 19,3% in martie 2013. Erste Bank si-a majorat recent participatia la BCR pana la 93,6% si continua sa-i furnizeze un volum semnificativ de finantare, in special pentru portofoliul in valuta.
Perspectiva ratingurilor BCR este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar determina reducerea ratingurilor pentru depozite.