Moody’s a retrogradat ratingurile BCR si BRD cu cate doua trepte fiecare, din cauza problemelor pe care le au cele doua banci cu creditele neperformante, care urmeaza sa atinga varful abia in acest an, ceea ce le va afecta in continuare profitabilitatea, chiar si in 2014.
Agentia apreciaza ca din cauza nivelului ridicat al neperformantelor, precum si a revenirii lente a economiei, ceea ce le afecteaza veniturile bancare, cele doua banci vor avea dificultati in a reveni pe profit, in cazul BCR, sau de a reveni la un profit sustenabil, in cazul BRD.
Ratingul BCR pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3. (Vezi aici mai multe detalii)
Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.
În cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2. (Vezi aici mai multe detalii)
În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă.
Bancile sunt afectate de cresterea economica slaba din Romania, cu o cerere redusa a creditarii, de veniturile bancare reduse si de calitatea activelor. Data fiind dependenta ridicata a Romaniei de pietele externe, in special in privinta exporturilor si fluxurilor de capital privat, cresterea economica redusa si incertitudinea financiara din zona euro afecteaza performanta economica a tarii, noteaza agentia de rating americana.
PIB-ul Romaniei a scazut la 0,7% in 2012, iar pentru acest an Moody's anticipeaza o crestere de 1,5%, intrucat consumul va ramane slab. Desi cresterea economica se va imbunatati in urmatorii ani, va ramane probabil cu mult sub nivelul anilor dinaintea crizei din 2008, cand era de 6% pe an. In plus, veniturile din Romania sunt cu mult sub media tarilor UE 27, iar ritmul redus al cresterii va intarzia procesul de convergenta a castigurilor, apreciaza agentia.
Moody's anticipeaza continuarea deteriorarii calitatii activelor celor doua banci, dar intr-un ritm mai slab decat in 2012, date fiind evolutiile de pe piata imobiliara si a constructiilor.