Bancile romanesti au realizat in primele 5 luni ale acestui an un profit net de 763 milioane lei, in urcare cu peste 50% fata de primele luni ale anului, conform datelor preliminare comunicate de BNR.
Se confirma astfel tendinta de consolidare a eficientei sistemului bancar romanesc, in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante continua sa creasca, depasind 20%, iar volumul provizioanelor constituite pentru pierderile aferente creditelor nu a ajuns inca la cel mai ridicat nivel.
BNR precizeaza ca sistemul bancar s-a adaptat insa la situatia grea din prezent si poate absorbi socurile fara a-i mai fi afectata profitabilitatea in ansamblu.
Rata creditelor neperformante a ajuns in luna mai la 20,19%, fata de 19,14% in luna precedenta si 18,24% la finalul lui 2012, arata ultimele date publicate de buletinul lunar al BNR. In 2009, rata creditelor neperformante era de doar 7,89%, adasadar de aproape 3 ori mai mica.
Rata creditelor neperformante reprezinta ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi aferte acordate de banci, la care se adauga si cazurile in care au fost deja luate proceduri judiciare de recuperare a imprumutului.
Odata cu inrautatirea calitatii creditelor, bancile sunt obligate sa puna deoparte garantii (provizioane, sau ajustari pentru deprecierea creditelor, in jargon bancar) aferente imprumuturilor cu risc de nerambursare.
Astfel, in luna mai, ajustarile pentru deprecierea creditelor acordate de banci, conform IFRS, au ajuns la 32 miliarde lei, fata de 31,2 miliarde lei in luna precedenta, asadar cu aproape 800 de milioane mai mult decat luna precedenta si cu 2,5 miliarde in plus fata de finalul lui 2012.