Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda credite in valoare de 16,4 milioane euro si 10,8 milioane euro companiilor de apa din judetele Bacau, respectiv Maramures, astfel incat aproximativ o jumatate de milion de romani din aceste judete vor benefia de servicii imbunatatite de apa si canalizare, anunta banca intr-un comunicat de presa.
Imprumutul acordat judetului Bacau include 6,2 milioane euro, ce reprezinta o restructurare a unui credit acordat anterior de catre BERD, pentru a reflecta transformarea companiei intr-un operator regional comercial.
Aceste credite co-finanteaza programe regionale de investitii de 114,5 milioane euro in Bacau si 148,2 milioane euro in Maramures, sustinute de finantari nerambursabile din partea UE, precum si finantari din partea Guvernului Romaniei si a autoritatilor locale prin Fondul de Coeziune al UE.
Imprumutul BERD va permite companiilor regionale sa-si modernizeze si sa-si extinda retelele de apa si canalizare. Va ajuta, de asemenea, sa creasca eficienta si sustenabilitatea ecologica a acestor operatiuni.
Suplimentar, finantarea cu fonduri nerambursabile din partea Guvernului Spaniei si a Fondului Special al Actionarilor BERD va permite Bancii sa angajeze experti ce vor oferi consultanta tehnica companiilor, pentru a-si alinia operatiunile in conformitate cu directivele UE.
Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu a declarat: "Calitatea apei inseamna calitatea vietii si prin investirea in imbunatatirea serviciilor oferite de companiile regionale – alimentare cu apa potabila si canalizare - BERD investeste in cresterea calitatii vietii in Romania."
Finantarea BERD face parte din Programul Cadru de Co-Finantare a proiectelor regionale de apa din Romania, lansat in 2010 si extins ulterior in 2012. Acest program este conceput sa sprijine aproximativ 20 de companii regionale nou-create de utilitati, in a obtine finantare prin Fondul de Coeziune al UE. Aceste investitii vor permite Romaniei sa fie in conformitate cu directivele de mediu ale UE, in special in orasele mici, unde astfel de investitii de sine statatoare ar fi dificil de finantat .
Pana in prezent, 15 judete din Romania au beneficiat de finantarea BERD sub acest cadru. De indata ce modernizarile aduse retelelor prin proiectele co-finantate de BERD vor fi finalizate, locuitorii din Constanta, Iasi, Brasov, Buzau, Dambovita-Targoviste, Braila, Sibiu, Timis, Covasna, Bistrita, Targu-Mures, Galati, Satu Mare, Valcea si Prahova vor avea acces permanent la servicii imbunatatite de apa si canalizare.
De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro in peste 330 de proiecte din Romania, mobilizand peste 12 miliarde euro, pentru aceste proiecte, din alte surse de finantare.