www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Depozitele bancare s-au stabilizat in trimestrul 2, dupa retrageri de 11 miliarde lei in timpul crizei din Cipru

Autor: Bancherul.ro
2013-07-15 08:17

Depozitele din bancile romanesti s-au stabilizat in trimestrul 2 al acestui an, dupa retrageri masive de 11,3 miliarde in primele trei luni (-3,6%), din cauza izbucnirii crizei din Cipru, cand troika institutiilor financiare internationale (FMI, UE si BCE) au instituit precedentul nationalizarii depozitelor de peste 100.000 de euro, peste plafonul garantat la nivel european, drept conditie pentru a salva Ciprul de la faliment.

Valoarea totala a depozitelor si conturilor curente din sistemul bancar romanesc a fost de 304,9 miliarde lei la sfârșitul lunii iunie (T2 2013), in crestere cu 1,3 miliarde, respectiv 0,42%, fata de primul trimestru, cand erau de 303,7 miliarde, conform datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), institutia care se ocupa de garantarea depozitelor populatiei si firmelor cu valori de maxim 100.000 de euro.

Nivelul depozitelor bancare ramane insa cu 12 miliarde de lei mai redus fata de trimestrul 2 din iunie 2012, cand era de 316,6 miliarde lei.

Cate depozite se afla in bancile romanesti si cate in sucursalele straine

Din totalul celor 304,9 miliarde lei din bancile romanesti, o suma de 279,2 miliarde lei, valoare aproape neschimbata fata de primul trimestru, se afla in conturile celor 32 de institutii de credit participante la FGDB: 29 de banci comerciale, 2 banci de locuinte si o cooperativa de credit, toate cu statut de persoana juridica romana, cu depozite garantate de FGDB si supravegheate de BNR.

In cele 9 banci romanesti cu statut de sucursale ale bancilor straine (cum a fost cazul Bank of Cyprus) se afla depozite si conturi curente in valoare de 25,7 miliarde lei, aproximativ 10% din volumul depozitelor bancilor supravegheate de BNR.

In primul trimestru, in timpul crizei din Cipru, depozitele din bancile supravegheate de BNR au scazut cu 10,2 miliarde de lei, marea majoritate, adica 10 miliarde de lei, fiind ale firmelor, cu valori peste plafonul garantat de 100.000 de euro si in moneda nationala. Din sucursalele bancilor straine s-a retras in primele trei luni suma de 1,1 miliarde lei.

In trimestrul doi insa, valoarea depozitelor din bancile romanesti supravegheate de BNR a stagnat la 279,1 miliarde lei, pe cand depozitele din toate bancile, inclusiv din sucursalele straine, au crescut cu 1,3 miliarde, ceea ce inseamna ca sumele de bani pierdute de sucursale in primul trimestru s-au recuperat in intregime, chiar cu un mic surplus, in perioada aprilie-iunie 2013.

Interesant, daca ne gandim la reclama negativa facuta de guvernatorul Isarescu sucursalelor straine in timpul crizei bancilor din Cipru. Daca ne uitam insa mai in detaliu, descoperim ca aceasta crestere se datoreaza in special depozitelor persoanelor juridice (+1,1 miliarde lei), categorie in care intra nu doar firmele ci si bancile, firmele de asigurari si alte institutii financiare.   


Populatia si-a majorat valoarea depozitelor in ultimul an


Reducerea volumului de depozite pe parcursul perioadei iunie 2012-iunie 2013 este cauzata de retragerile de bani ale companiilor: 18,2 miliarde lei. In contrast, populatia si-a majorat sumele pastrate in banci cu 6,5 miliarde lei, respectiv 5,4%, astfel ca in total volumul de depozite s-a micsorat cu 11,7 miliarde lei.

Cate depozite sunt garantate de FGDB: 153 din 280 miliarde

Asadar, in toate cele 41 de institutii de credit din Romania (9 sucursale straine supravegheate de bancile centrale din strainatate si cu depozite garantate de autoriatile straine si 32 romanesti garantate de FGDB si supravegheate de BNR) exista 304,9 miliarde lei, dintre care 279,2 mld. lei se afla in conturile celor 32 de institutii de credit participante la FGDB. Insa nu toate aceste depozite sunt garantate ci, dupa cum se stie, doar cele cu valori sub echivalentul a 100.000 de euro detinute de persoane fizice si companii.

Mai exact, din cele 279,2 miliarde lei aflate in bancile cu personalitate juridica romana, sunt garantate doar 153,3 miliarde lei, volumul depozitelor garantate fiind in usoara crestere, de 300 milioane lei fata de trimestrul 1 din 2013, dar cu 8,5 miliarde mai mult fata de iunie 2012, respectiv 5,9%.

Cea mai mare parte a depozitelor garantate apartin populatiei, respectiv 118,7 miliarde din totalul de 153,3 miliarde. Depozitele persoanelor fizice garantate de FGDB au crescut cel mai mult, cu 6,3 miliarde, de la 112.4 mld lei la sfârșitul T2 2012 la 118.7 mld. lei la sfârșitul T2 2013.

Firmele au depozite garantate de doar 34,6 miliarde lei, față de 34,3 mld. lei la sfârșitul T1 2013 și 32,4 mld. lei la sfârșitul T2 2012, adică o creștere de 6.9% la sfârșitul T2 2013 față de sfârșitul T2 2012.

Depozitele luate în calcul în această statistică includ și conturile curente. Atât depozitele rezidenților și cele ale nerezidenților participă la calcul. 32 de instituții de credit sunt participante la FGDB. Depozitele se încadrează în categoria depozitelor garantate sau în categoria depozitelor negarantate în funcție de titular.

Toate băncile care funcționează în România sunt participante la o schemă de garantare a depozitlelor bancare.


Lista bancilor garantate de FGDB:


Exista 29 de banci comerciale, 2 banci pentru locuinte si o cooperativa de credit (Creditcoop), in total 32 de institutii de credit supravegheate de BNR si ale caror depozite sunt garantate de FGDB, si anume:
ATE Bank
BRD
BCR
Raiffeisen
UniCredit Tiriac
Bank Leumi
Bancpost
Eximbank
Banca Romaneasca
Credit Europe Bank
Banca Transilvania
Nextebank
Alpha Bank
Piraeus Bank
RBS Bank
OTP Bank
Intesa
Credit Agricole
Libra Internet Bank
Romanian International Bank
Marfin Bank
Carpatica
CEC Bank
Volksbank
ProCredit Bank
Porsche Bank
Millennium Bank
Garanti Bank
Banca Comerciala Feroviara
BCR Banca pentru Locuinte
Raiffeisen Banca pentru Locuinte


Lista sucursalelor straine negarantate de FGDB


Cele 9 sucursale din Romania ale bancilor straine din statele membre UE, ale caror depozite sunt garantate de schemele de garantare din respectivele state, sunt:
ING Bank
Banca Italo Romena
Bank of Cyprus
BNP Paribas Fortis
Caixabank
Blomb Bank
Montepio Credito
Citibank
TBI Bank