Avocatul Gheorghe Piperea, cel care si-a castigat celebritatea, dupa modelul colegului Iulian Urban, prin lupta impotriva bancilor, ameninta acum cu un nou proces colectiv (alianta procesuala), cu scopul de a determina judecatorii sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit, nu doar din cele ale clientilor care au dat bancile in judecata pana acum.
Prevederea legala ce ofera posibilitatea de a se elimina clauzele abuzive din toate contractele incheiate de banci, la cererea ANPC, a fost amanata de catre Parlament, pana la 1 octombrie, la cererea FMI si BNR, pe motiv ca ar avea un impact major asupra sistemului bancar. Piperea spune insa ca se poate face acest lucru chiar si fara adoptarea respectivelor articole amanate din legea 193 din 2000.
Gheorghe Piperea: „Ieri am dat startul constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze. Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cind CHF a "sarit" de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei.
De data asta vom tinti efecte erga omnes, generice. Oricine vrea, poate sa participe. Este un proces class action de tip call-in, adica voluntar (cel pe care il recomanda proiectul directivei privind recursul colectiv in domeniul recuperarii prejudiciilor cauzate consumatorilor).
Faptul ca cele doua articole din Legea 193/2000 (care autorizau expres un tip de class action care implica fie autoritatea, fie o asociatie de protectie a consumatorilor) au fost aminate nu are nicio importanta. Legea romana, in special art. 37 din Codul de procedura civila si art. 6 din Legea nr.193/2000, precum si jurisprudenta recenta a ICCJ in acest domeniu, permit acest gen de procese.
Pe de alta parte, intrucit legiuitorul roman a refuzat sa puna in aplicare art. 7 din Directiva 93/13 privind clauzele abuzive si intreaga Directiva 22/2009 privind actiunile in incetare a practicilor abuzive, inseamna ca aceste doua directive devin direct aplicabile in dreptul intern. Or, aceste directive nu doar ca recomanda, ci chiar fac obligatorii procesele colective, pe motive de eficienta. Asa ca actiunea se va formula si in baza acestor directive.
Si da, ati citit bine, de data asta vom da in judecata si BNR, intrucit, conform unor hotariri ale Tribunalului Bucuresti obtinute de noi in procesele colective din anii 2010-2013, nu doar bancile comerciale sunt culpabile pentru inserarea in contract si utilizarea de clauze abuzive, ci si BNR, care a autorizat prealabil aceste produse bancare impanate cu clauze abuzive.
Cred ca e timpul ca cineva sa plateasca pentru faptul ca debitorii romani, cei care nu au ajuns inca in faliment, au fost obligati de BNR sa suporte toate costurile managementului prost al unor banci si aproape toate riscurile crizei economice din Romania anilor 2009-2013.”
"Estimez că acţiunea va fi depusă în octombrie, la Tribunalul Bucureşti, iar termenul ar trebui să fie undeva în ianuarie sau februarie 2014. Am făcut doar o estimare în legătură cu o singură bancă. Estimarea ducea către 1,4 - 1,5 miliarde de euro, prejudiciu cauzat clienţilor, din aplicarea clauzelor abuzive. Acţiunile pe care le-am făcut sunt toate împotriva unor bănci din top trei", a precizat Piperea, citat de Agerpres.