Rata anuala a inflatiei a crescut usor in iunie, de la 5,3% la 5,4%, usor peste prognoza BNR, de 5,3%, dar sub asteptarile analistilor, de 5,5%. Stagnarea inflatiei a fost rezultatul a doi factori opusi: pe de o parte, unele preturi au crescut din cauza deprecierii puternice a leului, cu 3,2%, si a combustibililor (1%), ambele categorii avand o pondere de peste 10% in cosul de consum.
Pe de alta parte, pretul legumelor a scazut puternic in iunie, cu 7,8%, asa incat daca nu am fi avut o depreciere a monedei nationale, am fi vazut o inflatie spre 3,6% in iunie, precizeaza economistul BCR, Dumitru Dulgheru. Economistii se asteapta ca inflatia sa scada totusi in luna iulie sub 4%, mai ales datorita efectului de baza.
In aceste conditii, economistul ING, Vlad Muscalu, considera ca exista mai multe sanse ca BNR sa continue ciclul de reducere a dobanzii de referinta, in sedinta din 5 august, cu o noua taiere de un sfert de punct de baza, la 4,75%. De aceeasi parere sunt si economistii BCR, care nu exclud sa avem inca o reducere a dobanzii in acest an, in functie de evolutia pietei externe.