Un client BCR nu mai trebuie sa plateasca dobanda la credit, a decis Tribunalul Bihor. Banca nu este de acord |
Autor: Bancherul.ro 2013-07-08 14:06 |
|
Judecatorii de la Tribunalul Bihor au anulat dobanda unui credit acordat de BCR, considerand ca este abuziva, astfel incat clientul care a facut plangere nu va mai trebui sa ramburseze nicio dobanda, ci doar principalul din respectivul imprumut, potrivit Economica.net.
Reprezentantii BCR sustin insa ca nu se poate discuta despre un credit cu dobanda zero ci de una fixa, de 6,2%, asa cum s-a stabilit in contract.
Publicatia nu specifica despre ce client este vorba, rezumandu-se la a-i publica doar initialele, adica G.V., dar dupa cum a relatat anterior presa, este vorba depre Gheorghe Vidican, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecătoria Oradea.
Procurorul a dat BCR in judecata, obtinand o decizie definitiva impotriva acesteia, in mai 2011, data de Tribunalul Bihor, care a decis ca modalitatea de calcul a dobanzii la credit este o clauza abuziva, asadar trebuie eliminata.
Este vorba de un credit imobiliar in valoare de 105.000 de euro obtinut in martie 2008, cu dobanda fixa, de 6,2% in primul an, iar ulterior variabila, dupa formula „dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,20 puncte procentuale”, astfel ca dobanda a crescut la 10% din al doilea an.
Cele doua instante care au judecat acest caz, Judecatoria Oradea si Tribunalul Bihor, au apreciat ca BCR se face vinovata de faptul ca nu a definit parametrii dupa care se calculeaza dobanda variabila, astfel incat banca o putea modifica dupa bunul plac, punand clientul in dezavantaj. In plus BCR nu a negociat respectiva dobanda cu clientul, mai mentioneaza articolul. In realitate, nicio banca nu negociaza, de regula, o dobanda dintr-un contract standard.
BCR a dat ulterior clientul in judecata intr-un nou proces, prin firma de avocatura NNDKP, la Judecatoria Oradea, cerand ca acesta sa semneze un act aditional care prevede o dobanda variabila, calculata conform prevederilor OUG 50, adica dupa un indicator transparent, respectiv EURIBOR la 6 luni, plus o marja fixa de 4,4 puncte. In acel moment, BCR percepea o dobanda mai mare, respectiv EURIBOR plus 8,9%, stabilita dupa implementarea OUG 50.
In cazul in care clientul refuza actul aditional, atunci ar trebui ca respectivul contract de credit sa fie anulat, iar in consecinta intregul credit ramas de rambursat sa fie returnat bancii, au cerut avocatii BCR.
In acest proces, judecatorii au decis ca dobanda fixa de 6,2% din primul an sa fie extinsa pentru toata perioada de rambursare a creditului, insa atat BCR cat si clientul nu au fost de acord cu aceasta solutie, contestand-o la instanta superioara, Tribunalul Bihor. Judecatorii acestei instante au hotarat, in data de 1 iulie 2013, sa dea dreptate clientului, care ceruse eliminarea dobanzii intrucat aceasta ar fi abuziva, si a decis ca dobanda variabila este o clauza abuziva si trebuie eliminata. Judecatorii au decis ca BCR sa restituie clientului si dobanzile calculate dupa formula de dobanda variabila a bancii.
In urma eliminarii dobanzii, rata la credit va scadea de la 700 de euro, calculata dupa dobanda fixa de 6,2%, la doar 300 de euro, se mai mentioneaza in articol. Acesta precizeaza ca acelasi client a mai cerut, anul trecut, executarea silita a BCR, intrucat banca a refuzat sa aplice decizia definitiva a judecatorilor, astfel ca banca a fost obligata de executorul judecatoresc sa restituie clientului 14.000 de euro aferenti dobanzii eliminate de judecatori.
|
|