www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile din Croatia au pierdut un proces colectiv cu clientii si trebuie sa schimbe creditele din franci in krona

Autor: Bancherul.ro
2013-07-04 10:32

Un tribunal croat a decis ca un grup de 8 bănci comerciale trebuie sa schimbe creditele acordate clientilor inainte de criza, majoritatea ipotecare, din franci elvetieni cu dobanda variabila in moneda natională, kuna, la o rată fixă a dobanzii, acuzand bancile ca si-au suprataxat clientii. Decizia nu este definitiva, bancile putand contesta decizia la o instanta de apel, potrivit Reuters.

Bancile implicate sunt Zagrebacka Banka (UniCredit) și Privredna Banka (Intesa), Erste, Raiffeisen si Bank Hypo din Austria, OTP din Ungaria, Splitska Banka (Societe Generale) și Sberbanka.

Procesul a fost intentat de Potrosac, un grup de protectie a consumatorilor, în numele a 100.000 de clienti care au luat în ultimul deceniu credite in franci elvetieni, trei sferturi dintre acestea fiind credite imobiliare. Judecătorul a declarat că băncile au încălcat drepturile clienților lor prin modificarea ratelor de dobândă într-o manieră netransparentă, incalcand astfel legea privind protecția consumatorilor. „Un astfel de comportament al băncilor este interzis în viitor”, a declarat judecatorul, adăugând ca băncile nici nu au furnizat clientilor toate informatiile necesare astfel incat acestia sa ia o decizia informata.

Creditele contestat au fost oferite la o rată variabilă a dobânzii, într-un moment în care francul a fost relativ slab, inainte de criz. Dar moneda elvețiană a crescut brusc în valoare, după criza financiară globală din 2008, majorand ratele lunare pe care clientii trebuie sa le plateasca pentru rambursarea creditelor.

In plus, băncile au majorat si dobânzile, invocând costurile ridicate ale capitalului si majorarea dobanzilor pe pietele monetare interbancare. Ca urmare, ratele lunare au crescut în medie cu aproximativ 50%.

Dacă aceasta decizie va fi confirmată si de o instanta superioara, băncile vor trebui să recalculeze pricipalul (valoarea creditului acordat) pentru fiecare împrumut în Kuna si sa-l transforme intr-o dobanda fixa.

Nu se stie care ar putea fi rata dobânzii si costurile pentru bănci, intrucat fiecare client in parte poate încerca să rezolve cazul cu banca. Majoritatea creditelor în Croația sunt acum indexate la euro, în timp ce cele exprimate în franci nu mai sunt oferite.