Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi (foto), a declarat astazi, in cadrul briefing-ului care a urmat sedintei prin care s-a decis mentinerea ratei de referinta la euro la 0,5%, ca BCE va mentine dobanda la un nivel redus pentru o perioada extinsa de timp si chiar ar putea-o scadea si mai mult, pentru a sustine creditarea si cresterea economiei.
„Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor BCE să rămână la nivelurile actuale sau mai mici pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Draghi.
El a precizat ca decizia a fost luata in unanimitate de catre membrii conducerii Bancii Centrale Europene, care au discutat si posibilitatea reducerii si mai mult a dobanzii de refinantare. Draghi a adaugat ca BCE ia in considerare si varianta scaderii ratei de dobanda aferenta facilitatii de depozit, deja la 0%, in incercarea de a stimula creditarea.
Iata ce se arata in comunicatul BCE: „Este de asteptat ca presiunile inflationiste din zona euro sa ramana modeste pe termen mediu, la fel ca si dinamica monetara, si in special creditarea. Anticipatiile inflationiste în zona euro sunt în continuare ferm ancorate la niveluri compatibile cu obiectivul de a menține inflatia la un nivel mai mic dar apropiat de 2% pe termen mediu.
În același timp, indicatorii de încredere din sondaje au continuat sa se îmbunăteasca fata de nivelurile anterioare mai scăzute. Politica noastra monetară este orientată spre menținerea gradului de acomodare monetara impusa de perspectivele privind stabilitatea prețurilor și de sustinerea unor conditii de stabilitate pe pieta monetara. Aceasta oferă astfel un sprijin pentru o revenire a activității economice în cursul acestui an și în 2014.
Privind în perspectivă, politica monetară va rămâne adecvata atât timp cât este necesar. Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelurile actuale sau mai mici pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta asteptare se bazează pe perspectivele unei inflații reduse pe termen mediu, având în vedere nivelul redus al activitatii economice si a dinamicii monetare estompate.”