BNR e laudata pentru atitudinea „pro-activa” pe care a avut-o ieri in scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, la un minim istoric de 5%, in vederea sustinerii cresterii economice. Complimentul vine din partea economistilor BCR, care mentioneaza intr-un raport ca desi banca noastra centrala este in urma altor surori din regiune, care au inceput mai devreme ciclul de relaxare a politicii monetare, a dat totusi dovada de curaj scazand acum dobanda.
„Noi am fi pariat pe o miscare mai prudenta, tinand cont de climatul extern precipitat, de inflatia inca ridicata, in jurul a 5,3% in luna mai, de liberalizarea preturilor la energie si nu in cele din urma de calitatea anului agricol”, apreciaza analistul BCR, Dumitru Dulgheru.
El mai mentioneaza ca BNR este in urma altor banci centrale din regiune, care au inceput mai devreme ciclul de relaxare a politicii monetare, in vederea sustinerii cresterii economice, insa inflatia din tarile vecine este de 3 sau chiar de 4 ori mai mare decat in Romania.
"Prin acesta atitudine mai pro-activa, BNR vrea sa arate ca este ingrijorata de actualul ritm de crestere economica, cu atat mai mult cu cat exporturile nete a fost singurul factor care a contribuit la cresterea PIB-ului in primul trimestru, iar cererea interna a avut o contributie negativa, ceea ce nu este model sustenabil de crestere a economiei in aceasta faza de dezvltare", explica economistul BCR.
Deocamdata, BCR isi mentine neschimbate prognozele pentru finalul anului atat in privinta inflatiei (3,6%) cat si a dobanzii BNR (4,75%)