www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum a facut BNR profit de 696 milioane de lei in 2012?

Autor: Bancherul.ro
2013-06-30 15:14

BNR si-a publicat raportul de activitate pe 2012, din care reise ca a obtinut un profit de 696 milioane lei, cu 131% mai mare decat in 2011. In jargonul propriu, banca centrala explica astfel performanta financiara: „Profitul a fost generat, in principal, de operatiunile de administrare a activelor (1) si pasivelor (2) in valuta, in contextul unui management performant al acestora, care a permis obtinerea unor randamente pozitive; de asemenea, operatiunile de politica monetara au generat profit, in conditiile in care BNR s-a situat pe pozitia de creditor fata de sistemul bancar”.


Sa luam pe rand fiecare termen pentru a intelege despre ce este vorba:


(1) activele BNR (177 miliarde lei), sunt reprezentate in proportie covarsitoare, 91%, de cate rezervele internationale ale Romaniei administrate de banca centrala (active externe), compuse din detineri de titluri de stat (in valoare de 94,6 miliarde lei) emise de cele mai mari tari europene, dar si de SUA si Japonia, aur in lingouri si aur monetar (18,7 miliarde lei), precum si depozite la vedere (30,7 miliarde lei) si la termen (7,9 miliarde lei) la marile banci centrale, in principal Fed-ul SUA si BCE-ul european. 7% din restul activelor sunt credite acordate de BNR bancilor romanesti (12,3 miliarde lei), prin intermediul operatiunilor repo.


(2) pasivele BNR (158 miliarde lei, cu 18 miliarde mai putine decat activele) sunt compuse din:


- 27% sunt disponibilitati banesti sub forma de rezerve minime obligatorii (RMO) atrase de la bancile romanesti (26,7 miliarde lei este valoarea rezervelor in valuta), cu scopul de a tempera expansiunea creditarii in perioada dinaintea crizei, mentinute si in prezent, pentru a preveni un proces abrupt de retragere a fondurilor din tara catre bancile-mama din strainatate (dezintermediere sau deleveraging). BNR atrage sub forma de RMO 15% din pasivele in lei si 20% din pasivele in valuta ale bancilor cu scadenta de pana la 2 ani sau mai mult, dar cu clauza de rambursare anticipata.


- 25% este valuta imprumutata de la FMI si CE in baza acordului incheiat cu Romania in 2009 (43,7 miliarde lei sunt obligatiile fata de institutiile financiare internationale)


- 20% este numerarul (banii) in circulatie (36 miliarde lei)


- 14% sunt sumele detinute de Trezoreria statului la BNR (25 miliarde lei)


- 21,3 miliarde lei sunt conturile curente ale bancilor deschide la BNR sub forma de depozite


Sa vedem insa cum a administrat BNR activele sale:


- din marea majoritate a activelor, reprezentate de rezervele internationale, plasate in titluri de stat, depozite si aur, BNR a obtinut un randament mediu anual de 2,41%, in timp ce din creditele acordate bancilor a incasat o dobanda medie de 5,37%.


„Prin urmare, arata banca centrala in raportul anual, profitul BNR a fost influentat in mod direct si substantial de veniturile nete obtinute din administrarea activelor si pasivelor in valuta, adica 1,734 miliarde lei, precum si de veniturile din creditele acordate bancilor, de 217 milioane lei.”


Sa vedem insa care a fost sursa veniturilor din operatiunile externe in valuta si aur: din dobanzile aferente detinerilor de titluri de stat in valuta, care reprezinta, dupa cum am vazut, principalul activ al BNR, banca centrala a incasat 1,8 miliarde lei, mai putin insa decat in 2011, cand incasarile ajungeau la aproape 2,1 miliarde lei.


Dar pe de alta parte, BNR a platit dobanzi substantiale pentru imprumutul de la FMI (1,233 miliarde lei), precum si pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor, pentru depozitele atrase si in special pentru amortizarea primei nete rezultate din achizitiile de titluri straine (1,335 miliarde lei), dotalul dobanzilor platite pentru operatiunile in valuta ridicandu-se la 2,835 miliarde lei.


Rezulta, asadar, o pierdere de 1 miliard de lei din dobanzile platite si incasate pentru operatiunile in valuta.


Castigurile din diferentele de curs au facut... diferenta


Daca ne uitam la detaliile bilantului BNR auditat de KPMG, mai exact la capitolul operatiuni financiare, vedem ca banca centrala a obtinut castiguri nete realizate din operatiuni valutare de 2,728 miliarde lei, de peste doua ori mai mare decat rezultatul aferent anului precedent, de numai 1,256 miliarde. Cautand sursa acestor operatiuni valutare, descoperim ca cea mai mare parte sunt rezultatul veniturilor din diferentele de curs. Acestea s-au ridicat in 2012 la 3,221 miliarde lei, fata de doar 1,292 miliarde in 2011.


In 2012, leul s-a depreciat cu 2,5% fata de euro, cu 0,5% fata de dolarul SUA si cu 0,7% fata de DST (Drepturile Speciale de Tragere) utilizat de FMI. In schimb, in 2011, leul s-a depreciat cu numai 0,8% fata de euro, mult mai mult in schimb fata de dolar (4%) si DST (3,3%)


Potrivit BNR, veniturile şi cheltuielile din diferenţe de curs din exerciţiile financiare 2012 şi 2011 sunt aferente, în principal, ieşirilor de valută din poziţiile valutare lungi.


În cursul exerciţiilor financiare 2012 şi 2011, BNR a deţinut poziţii valutare lungi atât pentru toate valutele din portofoliu, cât şi pentru aur (total creanţe mai mare decât total datorii în valuta respectivă), excepţie fiind poziţia valutară în DST, care s-a menţinut ca poziţie valutară scurtă pe tot parcursul anilor respectivi.


Daca analizam structura activelor pe valute ale BNR, vedem ca aceasta s-a majorat semnificativ in privinta activelor in lei, care au ajuns la 14,665 miliarde lei, fata de 8,333 miliarde in 2011, datorita dublarii volumului de credite acordate bancilor, a caror volum a ajuns la 12,3 miliarde.


Pentru a putea acorda aceste credite in lei bancilor, BNR a schimbat valuta, astfel ca soldul activelor in euro a scazut cu 9,3 miliarde lei, de la 110,1 la 100,8 miliarde lei. Cea mai importanta schimbare a fost la detinerile de titluri de stat in euro, a caror valoare a fost diminuata semnificativ, cu 17,8 miliarde euro, de la 85,6 la 67,8 miliarde lei. In acelasi timp, depozitele la vedere in euro au fost majorate semnificativ, cu aproape 23 de miliarde de lei, de la 7,9 la 30,7 miliarde lei, in timp ce depozitele la termen in euro au scazut cu aproape 14 miliarde, de la 15,1 doar 1,3 miliarde lei.


Pe de alta parte, activele in dolari au crescut cu 4,7 miliarde lei, iar cele in aur au avansat cu 1 miliard, la 18,7 miliarde lei.