Un numar de 15 banci sunt active in zona de acordare de credite in domeniul agricol cu garantii acordate de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), anul trecut fiind acordate credite in valoare de 800 de milioane de euro, o suma considerata importanta de catre reprezentantii institutiei de garantare. Acestia precizeaza ca interesul bancilor va creste, pentru ca in urmatorii ani in agricultura vor fi disponibile fonduri europene considerabile, in valoare de aproximativ 8 miliarde de euro.
"In 2012 am aprobat garantii de 500 milioane de euro, ce acopera in medie 70% din valoarea unui credit, ceea ce inseamna ca bancile au acordat credite in valoare de 700-800 milioane euro in domeniul agricol", spune Ileana Bratu, director adjunct la FGCR. "Avem suficiente fonduri cu care sa garantam, deci asteptam cereri de la banci", a adaugat ea.
"Astfel, prin aceste garantii am adus bancilor un numar de 27.000 de beneficiari, de noi clienti, desi agricultura este un sector in care organizarea e deficitara. Asadar, nu mai putem vorbi de fondurile de garantare ca un concept abstract, aducem o contribuitie importanta pe piata bancilor", a spus directorul adjunct al FGCR.
Ea a a infirmat unele stiri potrivit carora reprezentantii guvernului s-au declarat nemultumiti de implicarea slaba a bancilor in creditarea agriculturii.
"Un numar de 15 banci sunt chiar active in creditarea in sectorul agricol. Bancile au intuit oportunitatea, mai ales ca in agricultura vor intra 8 miliarde de euro din fonduri europe in urmatorii ani, ce vor veni prin banci, in diverse forme", a precizat Ileana Bratu.
Fara garantiile FGCR, a adaugat ea, cei 27.000 de beneficiari de credite nu ar fi putut avea acces la credite. "Pentru banci se creaza astfel o mica facilitate, iar suma garantiilor acordate nu cred ca e de neglijat, mai ales ca vorbim de sectorul agriculturii si procesarea produselor agricole, unde apetitul bancilor e usor mai scazut, din cauza dependentei meteo si a volatilitatii preturilor", a mai spus Ileana Bratu.
Ea a precizat ca prin aceste garantii, statul a incercat sa gaseasa pentru agricultori un instrument de sprijin care sa nu fie considerat ajutor de stat, respectiv o garantie care are un cost pentru client si care sa si faciliteze absorbtia fondurior europene. Agricultura e printre putinele modalitati de interventie a statului, fara a fi considerat ajutor de stat.
"Garantia se pliaza pe fonduri, pentru ca jumatate dintr-un proiect e finantat din fonduri UE sau ale statului, clientul aducand bancilor un risc de nerambursare mai scazut, conferit de garantie si de partea de grant, ceea ce ar trebui sa stimuleze bancile sa se orienteze mai mult spre sectorul agricol", a mai spus Ileana Bratu.
"De asemenea, garantia e lichida si exigibila. Ganditi-ova doar ce ar insemna pentru o banca sa vanda un grajd (constituit drept garantie)", a adaugat ea.
Reprezentanta FGCR a precizat ca doar 5% se recupereaza dintr-un caz de insolventa, asadar pierderea este suportata in cea mai mare parte de fondul de garantare, care a garantat un credit in proportie de 80%.
In privinta costului garantiilor, e a precizat ca un cost mai mic decat cel al pietei este considerat ajutor de stat, de aceea fondul a incercat sa scada costurile constituirii garantiilor, in special a celor imobiliare.
Ileana Bratu a admis ca garantiile de stat nu rezolva toate problemele in acordarea de credite, insa stimuleaza apetitul bancilor pentru a finanta agricultura, tocmai datorita riscurilor reduse.