Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a profitat de o conferinta gazduita de banca centrala pe tema garantarii creditelor pentru a critica bancile pentru faptul ca sunt "foarte reticente" in a-si pregati personalul la Institutul Bancar Roman (IBR), in schimbul unei taxe.
BNR este actionarul principal al IBR, institutie care in ultimii ani s-a confruntat cu dificultati financiare si a ajuns, anul trecut, in situatia de a nu-si mai putea plati angajatii. Fostul director al IBR, Petru Rares, a fost inlocuit, in urma cu cateva luni, cu Gabriela Hartescu.
Adrian Vasilescu: "Reiau o declaratie mai veche, ce a deranjat bancile, cand spuneam ca acestea trebuie sa scoata mai multi bani din buzunare si sa plateasca un personal specializat, mergand pana la psihologi, filosofi, sociologi, care sa se alature grupurilor de analiza din banci si sa asigure momentul de relaxare a creditarii".
"Stiu ca bancile sunt foarte reticente, indraznesc sa spun asta, eu stiu ca avem in Romania un Institut Bancar care se ocupa de specializarea personalului bancar si cu foarte multa dificultate acest institut reuseste sa coopereze bine cu bancile si cu foarte multa greutate reuseste sa scoata ceva bani de la banci pentru dezvoltatea acestui institut si pentru organizarea practica a cursurilor, iar foarte multe cursuri sunt foarte bine pregatite, cu specialisti din strainatate, cu mari nume care vin din Europa si predau la acest institut bancar. Ei bine acest program se deruleaza foarte greu, as spune din cauza reticentei bancilor."
Intrebat de ce ar avea nevoie bancile de un filosof, Vasilescu a raspuns:
"Un important sector al economiei romanesti ce ar putea exporta de 10 ori mai mult, nu o face din cauza lipsei leadership-ului. Si bancile au nevoie de leadership, iar leadership-ul nu se poate face astazi decat la interferenta mai multor discipline. Ar fi ferite bancile de multe lucruri. Nu vreau sa intru in polemica, dar imi amintesc ca guvernatorul BNR spunea ca daca bancile nu vor intelegere sa faca eforturi mari pentru reducerea dobanzii la credit, aceasta dobanda inalta se va intoarce asupra lor si le va lovi ca un bumerang. Ce au inteles bancile: ca guvernatorul le-a dat o dispozitie sa reduca dobanda. Si au raspuns public "noi nu vom reduce dobanda cand ne cere BNR sau cand vrea guvernatorul, ci cand ne va arata piata. Ei bine un grup care sa formeze leadership-ul bancii, cu specialisti in diferite domenii, ar face o analiza mai corecta. In primul rand, poate ca ar ajuta unele conduceri de banci sa inteleaga bine mesajele, pentru ca acesta a fost un mesaj de la BNR inteles absolut aiurea si replica a fost de asemenea aiurea."
Vasilescu s-a referit probabil la declaratia presedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, care a declarat, citat de presa:
„Cu cât putem să dăm credite mai ieftin cu atât e mai bine, dar nu reduc dobânzile pentru ca îmi spune cineva. Ne uităm şi dacă dobânda de referinţă se reduce. Dacă nu mai sunt jucători care să împingă în sus dobânzile la depozite, atunci vom vedea dobânzile mai jos şi la credite. Cred că nu trebuie însă o scădere agresivă, ci una treptată“.
Si Lucian Croitoru, un alt consiler al guvernatorului BNR, a sustinut ideea lui Adrian Vasilescu: "Poate ca nu ar lipsi existenta intr-o banca a unui filosof, care sa-i spuna sefului ca dupa o perioada de euforie urmeaza o criza".
Lucian Croitoru: "Filosofia este un lucru foarte important. Va sugerez, eu insumi continui efortul, sa citim o carte foarte importanta - Giovanni Reale, Istoria filosofiei antice, care are 10 volume, dar veti intelege la ce e buna filosofia. Acesta il cita pe Aristotel spunand urmatorul lucru... dar mai intai sa va amintesc ce e filosofia: un mod de a reflecta despre sistemul lumii utilizand logosul, dar atentie, cu mijloace logice, deci este o stiinta. Si fara niciun scop, ceea ce e important...deci Aristotel spunea ca filosofia e mai putin practica decat toate, dar mai buna decat toate. Deci poate ca nu ar strica un filosof la o banca, care sa-i spuna cate unui decident foarte exaltat ca dupa o perioada buna vine si una proasta. Asta e o filosofie care ajuta.”
Vasilescu a mai spus, precizand ca il citeaza pe guvernatorul Isarescu, ca bancile au in perioada urmatoare o raspundere imensa in reorganizarea activitatii, care trebuie sa inceapa cu restructurarea personalului. "Asta nu inseamna insa doar disponibilizari de personal in banci, ci nevoia unei reorganizari si restructuri a personalului intr-un sens foarte real: s-a terminat perioada de boom cand era nevoie de vanzatori de credite, acum bancile trebuie sa fie practic parteneri cu companiile creditate, sa-si intareasca departamentele de analiza si de risc, sa coopereze cu firmele pentru a le ajuta sa indeplineasca conditiile de a primi creditul iar apoi sa utilizeze eficient respectiva finantare", a adaugat Vasilescu.
In luna iunie, IBR organizeaza urmatoarele cursuri, conform site-ului propriu:
- Formator – COR 241205
- Ofiter antifrauda financiar-bancara – COR 341116
- IFRS&IAS pentru sectorul serviciilor financiar-bancare – cu sprijinul ACCA
- Colector (recuperator) creante/debite – COR 421402
- Formarea de mediatori
- Analiza financiara IMM
- Conformitate si metode de evaluare a riscului de conformitate
- Teleoperator financiar-bancar – COR 331106
IBR se autodescrie, pe propriul site, ca este "persoană juridică fără scop patrimonial fondată în 1991 de către Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) are ca principal obiectiv perfecţionarea profesională, pregătirea şi specializarea personalului din sectorul financiar – bancar, în conformitate cu strategia stabilită de Banca Naţională a României (BNR) în cooperare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi cu programele aprobate de Consiliul de Administraţie."