BNR este pregatita sa preia controlul uneia dintre cele mai mici banci romanesti, cu active de jumatate de miliard de lei, reprezentand mai putin de 0,1% din totalul activelor sistemului bancar, aflata in dificultate dupa ce bancii i-a fost interzis, de mai bine de un an, sa mai acorde credite, dupa cum declara in urma cu cateva luni seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza. Simularile privind infiintarea unei banci-punte (bridge bank) dureaza deja de aproape un an pentru momentul in care se va decide intrarea acesteia, peste week-end, in administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Am intrebat FGDB daca se pregateste pentru infiintarea unei banci punte si daca da, in ce stadiu se afla procedurile. Raspunsul a fost urmatorul: „FGDB face eforturi constante să îmbunătățească abilitățile echipei pentru a fi pregătită de aplicarea oricărei măsuri de stabilizare, inclusiv pentru gestionarea une bănci-punte”, a precizat FGDB, pentru Bancherul.ro. "Toate măsurile de stabilizare, inclusiv înființarea băncii punte pot fi decise doar de BNR", a precizat institutia.
"Principalul risc pe care-l monitorizam in prezent este cel al lipsei capacitatii sau lipsei vointei actionarilor de a sustine financiar o banca, intrucat solvabilitatea medie a sistemului bancar este mare si avem o rezerva de provizioane confortabila, de aproape 10 miliarde lei, ca efect al aplicarii filtrelor prudentiale, pentru acoperirea riscului de neperformanta la credite", a declarat Cinteza.
El a precizat ca BNR monitorizeaza o banca romaneasca foarte mica, ce a ajuns sa aiba o solvabilitate sub 10%, minimul impus de BNR, din motive prudentiale, majoritatii bancilor, mai exact unui numar de 16-17 banci din totalul de 40. Respectiva banca a reusit insa sa-si mentina rata de solvabilitate peste minimul legal de 8%, asa incat banca centrala nu poate lua nicio masura drastica impotriva acesteia, cum ar fi retragerea licentei de functionare.
Bancii i-au fost impuse insa alt masuri, astfel incat solvabilitatea sa nu scada si mai mult, si anume i-a interzis sa mai acorde credite, cu exceptia cazurilor cand acestea sunt garantate cu cash colateral sau cu titluri de stat admise la operatiunile repo ale BNR (imprumuturi acordate bancilor de banca centrala, pe o perioada de o saptamana, cu dobanda de politica monetara, de 5,25%).
Actionarul bancii respective a continuat sa aduca bani in banca, sub forma de imprumuturi subordonate, pentru majorarea capitalului, astfel incat solvabilitatea sa se mentina la niveluri adecvate. Nivelul sumelor nu a fost insa suficient de mare pentru a convinge BNR ca evolutia pe viitor a bancii nu prezinta riscuri, motiv pentru care au fost impuse restrictii de creditare si este supravegheata in continuare.
Banca reusea, la finalul anului precedent, sa se mentina pe linia de plutire, intrucat desi continua sa inregistreze provizioane pentru credite neperformante, nivelul acestora este mai mic decat cel al profitului operational.
Cum se infiinteaza banca-punte
Ce se va intampla, asadar, in cazul in care o banca romaneasca ramane fara sprijin financiar din partea actionarilor? BNR poate recomanda acesteia sa gaseasca un cumparator sau sa aranjeze o fuziune, insa decizia apartine in final actionarilor. Daca nu se ajunge la un acord, BNR este cea care intervine, prin aplicarea masurilor de administrare speciala prevazute de lege si a noilor masuri de rezolutie implementate recent in legislatie, si anume prin infiintarea, intr-un singur week-end, a unei banci-punte.
Prima masura este aceea de suspendare a dreptului de vot al actionarului, urmata automat de numirea unui administrator delegat care va avea ca sarcina reducerea capitalului bancii cu pierderile aferente perioadei trecute. Aceasta masura este necesara pentru a se micsora efortul financiar al Fondului de Garantare a Depozitelor, ce devine actionar in noua banca. BNR va numi, de asemenea, o noua conducere a bancii, aceasta urmand sa functioneze in continuare in conditii normale, urmand ca pe viitor, noul actionar majoritar, Fondul de Garantare, sa o vanda unui investitor.
"Este, dupa parerea mea, masura cea mai usor de aplicat, cea mai simpla si cea care da cea mai mici batai de cap. Nu e chiar un fel de insolventa, pentru ca banca isi continua activitatea sub o alta autoritate si nu a unui judecator. La insolventa, activitatea e limitata, e restransa, aici continua normal, nu se intampla nimic. Se face vineri, iar luni banca isi continua activitatea cu altcineva ca actionar majoritar si conducator. Practic nu se vede nimic, decat luni, cand se anunta modificarea", adauga Nicolae Cinteza.
Care sunt "sansele" de a avea o astfel de banca-punte in Romania? "Nu cred ca vom avea o banca-punte in Romania in umatorii 5 ani", spunea Cinteza anul trecut.
Care este rolul FGDB in salvarea unei banci
„FGDB face eforturi constante să îmbunătățească abilitățile echipei pentru a fi pregătită de aplicarea oricărei măsuri de stabilizare, inclusiv pentru gestionarea une bănci-punte”, spune institutia.
Începând cu 2012, atribuțiile FGDB au fost lărgite, precizeaza institutia, care poate fi implicata în implementarea măsurilor de stabilizare prin:
- transferul total sau parțial de active și pasive ale unei instituții de credit către una sau mai multe instituții de credit;
- implicarea FGDB ca administrator delegat sau acționar ;
- transferul de active și pasive către o bancă-punte constituită în același timp.
Acestea sunt mecanisme recunoscute pe plan internațional, iar FGDB și BNR se preocupă de construirea și elaborarea de proceduri conform cu practicilor internaționale. Pregătirea pentru implementarea măsurilor de stabilizare este un proces continuu și laborios.
Toate măsurile de stabilizare, inclusiv înființarea băncii punte pot fi decise doar de BNR. Condițiile în care BNR decide implementarea măsurilor de stabilizare sunt specificate la punctul 12 din Ordonanța nr 1/2012.
Mai multe amănunte despre măsura de stabilizare prin înființarea unei bănci punte se pot găsi aici.
Cum sunt afectati clienţii băncii de la care s-a efectuat transferul de active şi pasive către banca-punte?
BNR: „Clienţii nu vor fi afectaţi în urma acestui transfer, deoarece:
- accesul la serviciile bancare contractate anterior este asigurat în continuare, fără întrerupere, în condiţii normale;
- banca-punte va funcţiona în sediile băncii de la care s-a efectuat transferul;
- transferul nu va afecta contractele în derulare;
- deponenţii garantaţi vor beneficia în continuare de protecţia Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, potrivit legii, în limita a 100.000 Euro. „
Vezi alte intrebari frecvente despre intrumentul banca-punte
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii despre riscurile sistemului bancar si cum poate fi salvata o banca