www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCE: Depozitele in banci au scazut in majoritatea tarilor europene, din cauza crizei cipriote

Autor: Bancherul.ro
2013-05-29 16:48


Banca Centrală Europeană a anunţat miercuri că depozitele bancare private au scăzut în luna aprilie în majoritatea statelor din zona euro, semn că pachetul de sprijinire a Ciprului a afectat încrederea în băncile din zona euro, informează Wall Street Journal.



În cadrul programului de sprijinire financiară a Ciprului a fost pentru prima dată când zona euro a impus pierderi pentru deponenţii băncilor în ideea de a contribui la recapitalizarea băncilor importante. Deşi oficialii europeni au subliniat că situaţia Ciprului a fost un caz unic, deponenţii bancari din alte state din zona euro, în special ţările unde sectoarele bancare sunt sub presiune, par să fi fost îngrijoraţi de posibilitatea că vor fi supuşi unui tratament similar.

BCE a informat că nivelul depozitele bancare private a scăzut în majoritatea statelor din zona euro în luna aprilie, chiar dacă o mare parte din banii retraşi par să fi ajuns în băncile din alte state din regiune. În mod inevitabil, cea mai afectată ţară a fost Cipru, unde depozitele bancare au scăzut cu 3,2 miliarde de dolari, sau 7,3%, într-o singură lună, până la 41,32 miliarde de dolari. Impactul crizei cipriote a fost resimţit puternic şi în Grecia, unde depozitele bancare au scăzut cu 2,8 miliarde de dolari, sau 1,6%, într-o lună. În Spania depozitele bancare au scăzut cu 1,5%, până la cel mai redus nivel de după luna octombrie, în timp ce în Slovenia au scăzut cu 1,9%, în Italia şi Portugalia au scăzut cu 1% iar în Olanda au scăzut cu 0,8%.

În contrapartidă, băncile din Franţa, Germania, Belgia, Austria, Estonia şi Slovacia au înregistrat o creştere a depozitelor bancare în luna aprilie.

Această scădere bruscă a depozitelor pare să-şi fi făcut simţită efectele asupra creditării locale, care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni în majoritatea ţărilor unde au scăzut şi depozitele. BCE a precizat că volumul creditelor acordate companiilor din zona euro a scăzut cu 17 miliarde de euro în luna aprilie, cel mai mare declin înregistrat în acest an.

Pe ansamblu, creditarea către sectorul privat a scăzut cu 0,9% în luna aprilie, comparativ cu o scădere de 0,8% în lunile februarie şi martie. Această cifră este rezultatul unui amestec între creşterile modeste ale creditării în economiile sănătoase, precum Germania, şi scăderile semnificative în ţările cu probleme. De exemplu, creditarea a scăzut cu 12% în ritm anul în Spania, cu 7,2% în Slovenia şi cu 6,3% în Grecia şi Portugalia.