Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca trebuie schimbata abordarea in privinta selectiei angajatilor in banca centrala, prin punerea unui accent mai mare pe impartasirea de catre candidati a valorilor institutiei si mai putin pe abilitatile profesionale ale acestora.
“Noii angajati in BNR trebuie selectati cu o anumita grija, dar nu neapart cu examene prea amanuntite (tipicariste) privind abilitatile profesionale ale acestora, e nevoie si de evaluari mai generale. Si imi dau seama, pentru ca nu am intrerupt niciodata contactul cu studentii, cat de importanta este o viziune mai larga, dincolo de selectarea pe baza de informatii, profesionale, trebuie si o selectare pe baza unei discutii in care sa vezi daca un viitor angajat este constient si daca imbratiseaza valorile instutiei. Pentru ca unii sunt croiti altfel, il chinuiesti pe bietul om daca il introduci intr-o instituite care are valori cu care el nu e de acord”, a spus Isarescu, cu ocazia unei conferinte pe tema culturii organizationale gazduita la BNR.
Angajatii BNR trebuie evaluati dupa criterii de performanta, care presupun atat obiective individuale cat si comportamente profesionale indispesabile pentru realizarea cu succes a atributiilor dar si comportamente valorice, a citit Isarescu de pe o foaie.
Pe de alta parte, a tinut sa precizeze Isarescu, criteriile de promovare a sefilor din cadrul BNR trebuie sa aiba in vedere nu doar integritatea morala si loialitatea acestora fata de institutie ci si stilul de comportament al acestora.
“Conducatorii pe care-i promovam trebuie sa-si adapteze comportamentul pentru a indeplini obiectivele institutiei mentinand in acelasi timp un climat de lucru motivator. Zbiri, oameni nervosi, care nu au incredere in ceilalti, care vor sa-si afiseze numai superioritatea lor profesionala, nu sunt bineveniti! Cel putin in viziunea mea. Exista o alta maniera de a discuta cu subalternii si care cred ca are mult mai mare eficienta decat cea a "teroristului de serviciu". Asta nu inseamna insa nici relaxare si nici ingaduinta exagerata, inseamna alt stil”, a adaugat Isarescu.
De altfel, a adaugat el, BNR implementeaza in prezent un nou sistem de evaluare a competentelor si de salarizare, dupa o incercare esuata de adoptare a unui sistem asemanator in urma cu 10 ani.
Recompensarea si promovarea trebuie sa fie realizate prin raportare directa la performanta, a mai citit de pe foaie Isarescu.
Guvernatorul a mai precizat ca misiunea sa si a celor din generatia lui este sa formeze tinerii care vor prelua conducerea institutiei, odata cu pensionarea celor din vechea garda.
"Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori nu neapărat cu lacrimi în ochi dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în '90, se pensionează rând pe rând, asta este soarta fiecăruia dintre noi şi trebuie să facem loc tineretului. E chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvolţi spiritul de conducere", a spus Isărescu.