Creditele in euro pot fi mai scumpe decat cele in lei |
Autor: Bancherul.ro 2013-05-21 12:41 |
|
„Renuntand sa mai dati credite in euro ci doar in lei, cu dobanzi mai mari, obligati clientii sa plateasca mai mult”, reprosa recent reprezentantilor ING un ziarist care se autoproclama aparatorul intereselor clientilor bancilor.
Si mai recent, BCR, prima care a renuntat, inca de anul trecut, la creditele ipotecare in euro, emite un comunicat in care un reprezentant al bancii spune, printre altele: „In urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre EUR şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în EUR şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminarii riscului valutar.”
Iar cel mai recent, un alt site, e-fin, care se pretinde, de asemenea, un specialist in finante, raspandeste prin mediul online o stire in care spune contrariul, adica „diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa”, motiv pentru care „romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta”.
Si sunt citati acolo reprezentantii a doi brokeri de credite, care ilustreaza cat pierd clientii la rata lunara daca aleg un credit in lei, respectiv 160 de lei, la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani. Concret, rata la un credit in euro ar fi 240 de euro (1.040 de lei) iar rata la un credit in lei, de 1.200 de lei.
Niciun cuvant in respectivul articol despre riscul valutar, asa cum nici colegul care acuza ING ca ne obliga sa platim rate mai mari a omis, cu buna stiinta, probabil, sa ia in calcul acest aspect. A facut-o, in trecere, doar reprezentantul BCR.
Pare incredibil ca aceste lucruri se petrec acum, dupa peste 4 ani de criza, in care am vazut cum ratele la creditele in euro pot urca si cu 30%, asa cum li s-a intamplat celor care s-au imprumutat in 2007, cand euro era 3,3 lei, iar in 2009 a ajuns la 4,4 lei.
In van a cuvantat, deseori, si guvernatorul Mugur Isarescu, care atentiona ca pretul unui credit in euro nu este dat numai de dobanda ci si de riscul valutar. Puneti inca 30% la dobanda in euro si veti vedea adevaratul pret al creditului in valuta. Daca maine sau in urmatorii 25 sau 30 de ani ai creditului, rata in euro va creste iar cu 30%, asta inseamna ca rata devine 1370 de lei, mai mare, asadar, cu 170 de lei decat rata la creditul in lei!
Mai mult, nu uitati ca dobanda la euro, EURIBOR, se afla la minime istorice, in jurul a 0,5%, adica nu mai poate scadea, ci doar urca! Pe cand dobanda la lei scade, chiar daca se mai poticneste. ROBOR la 6 luni a coborat in acest an cu 1,5 puncte, de la peste 6% la aproape 4,5%, iar recent BNR a declarat ca urmeaza un ciclu de dobanzi mici.
Pacat ca tocmai publicatii si ziaristi cu experienta in domeniul financiar lanseaza public si promoveaza articole cu o abordate atat de simplista si redusa incat mai mult fac rau, nu doar cititorului neavizat si potentialilor beneficiari de credite, ci si bancilor (intrucat am vazut pagubele pricinuite bancilor de restantele la creditele in valuta).
Educatia financiara ramane o mare provocare in continuare, de aceea incercam sa ne aducem, in aceasta rubrica, umilul nostru obol, cu o invitatie pentru toti de a ne sprijini in acest demers.
|
|