Pe vremuri, sasii din Transilvania, adica Siebenburgen, tara celor 7 cetati –Bistrita (Bistritz), Brasov (Kronstadt), Cluj (Klausenburg), Medias (Mediasch), Orastie (Broos), Sibiu (Hermannstadt) si Sighisoara (Schburg), traversau Carpatii in Oltenia, la Dragasani, pentru a cumpara vin, oferind la schimb articole de mestesugarie de buna calitate, spune o cunoscuta poveste din folclorul sasesc.
Obositi dupa drum, sasii erau ospatati de olteni cu putina mancare si cu mult vin, cu un scop precis: odata ametiti, dupa ce erau indemnati sa guste din toate soiurile de vin pentru a-l alege pe cel mai bun, erau pacaliti in momentul targuielilor. Astfel ca deseori, in locul vinului cel bun gustat, in carutele sasilor beti erau incarcate butoaie cu zaibar, tulburel sau vin indoit cu apa.
O vorba romaneasca spune insa ca butoiul nu merge de multe ori la apa. Sasii s-au intors si anul urmator la podgoriile din Dragasani. Si iar au fost ospatati si au baut din toate soiurile de vin pana s-au cherchelit, iar olterii isi frecau deja mainile de bucurie ca vor reusi din nou sa-i pacaleasca.
Numai ca in momentul in care au inceput targuielile, dintre negustorii ardeleni a iesit unul in fata, care a stat cuminte pana atunci si nu a baut nimic. “Das is der Schmecker”, au spus ei, adica degustatorul de vinuri, cer care se va targui pentru ei.
Der Schmeker a gustat apoi, pentru prima data, vinurile oferite la schimb, le-a ales pe cele veritabile pentru a fi incarcate in carute iar oltenii si-au gasit nasul smecheriei lor, adica...un Schmeker.
Din Dragasani este si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care este si producator de vinuri, cu “Casa Isarescu”. Invitat vineri la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa, Isarescu a profitat de ocazie pentru a-si face putina reclama vinului sau, evocand aceasta snoava pentru a-i asigura pe ardeleni ca vinurile sale nu sunt indoite.
"Am aflat odată de la Emil Hurezeanu că cuvântul şmecher îşi are originea în relaţiile seculare între Drăgăşani şi Sibiu. Cei din Drăgăşani, cu un spirit mai regăţean, mai puneau apă în butoaiele cu vin după ce îi mai pileau pe sibieni, până când saxonii de aici din Sibiu şi-au pus un şmecher, adică un degustător care nu bea prea mult şi oltenii au spus: băi, ăsta e şmecher, să-l păcălim. Eu nu vreau să fiu şmecher, eu vreau să evoc această lungă colaborare între Drăgăşani şi Sibiu şi o fac inclusiv prin faptul că promovez la dumneavoastră vinul de Drăgăşani", a spus Isarescu.