UniCredit Tiriac Bank anunta ca a obtinut un profit net de 60 milioane lei (13,7milioane EUR) in primul trimestru din 2013, in crestere cu 166,4% fata de intervalul similar al anului trecut.
Nivelul veniturilor totale ale bancii s-a situat la 352,4 milioane RON (80,4 milioane EUR) in primul trimestru al anului 2013, in crestere cu 15,9% fata de inceputul anului trecut. Cheltuielile operationale au crescut cu 3,6% fata de primul trimestru al anului 2012, la 160,9 milioane RON (36,7milioane EUR).
Pierderea neta din deprecierea activelor financiare a inregistrat o evolutie adecvata, apreciaza banca, in crestere cu 5,4% fata de T1 2012. Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii s-a imbunatatit fata de nivelul inregistrat in primul trimestru al anului 2012 (3,6%) si fata de finalul anului trecut (6,6%), ajungand la 8,8%. Raportul dintre costuri si venituri s-a imbunatatit, de asemenea, cu 5,4 puncte procentuale, ajungand la 45,7%.
Activele totale ale bancii au ajuns la 23,1 miliarde RON (5,2 miliarde EUR) la finalul lui martie 2013, in crestere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea creditelor din bilant a fost de 17,3 miliarde RON (19.9 miliarde RON incluzand creditele externalizate), in crestere cu 6,8% fata de T1 2012.
La evolutia portofoliului de credite al UniCredit Tiriac Bank a contribuit majorarea cu 49% fata de inceputul anului a portofoliului de imprumuturi pentru intreprinderile mici si cu 16% a creditelor acordate companiilor de talie medie.
Portofoliul de credite al clientilor UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing a crescut cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 18 mld RON, in timp ce depozitele clientilor au crescut cu 9,2%, ajungand la 12,1mld RON. Acest fapt a facut ca raportul credite pe depozite sa scada la 143%, cu 3,3 puncte procentuale mai mic fata de anul trecut.
Rata solvabilitatii a urcat la 14.8%, iar profitul obtinut in 2012 a fost recapitalizat in vederea sustinerii in continuare a cresterii business-ului bancii. Nivelul acoperirii cu provizioane a urcat de la 8% la 8,9%. Costul anualizat al riscului a crescut de la 216 puncte procentuale in T1 2012 la 239 puncte procentuale in T1 2013.
"Stagnarea economica din ultimii ani a condus la o scadere in portofoliul de credite al bancilor. Cu toate acestea, stabilitatea politica coroborata cu includerea titlurilor de stat romanesti in indici internationali a dus la intrari de capital si a ajutat re-echilibirarea lichiditatii din piata locala. Rezultatele incurajatoare ale UniCredit Tiriac Bank in primul trimestru al anului au avut la baza o crestere a portofoliului, precum si o serie de politici de business sustenabile. Pozitia solida a indicatorilor financiari ai UniCredit Tiriac Bank si asteptarile pozitive pe termen lung pentru piata locala au dus la achizitia portfoliului de retail al RBS Romania, conform anuntului recent publicat. Aceasta decizie este perfect consistenta cu strategia bancii si consideram ca va avea un impact pozitiv asupra afacerilor noastre si ale clientilor.", a spus Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank si Chairman al grupului UniCredit in Romania, citat in comunicatul bancii.
Activele consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au situat la nivelul de 26.3 mld RON ( 6.0 mld EUR), iar profitul net inregistrat la nivelul grupului UniCredit in Romania a fost de 61.7mn RON, in crestere cu 134% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrală si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. In Romania, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti.
Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.
Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS), precizeaza banca.