www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu: Bancile care au pus cota de piata pe primul loc vor fi primele care vor plati

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 08:20
Unele bănci din România au pus cota de piaţă pe primul loc în detrimentul prudenţei şi sunt primele care vor plăti, a spus marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, referindu-se la problemele de lichiditate pe care aceste bănci le-ar putea întâmpina.

"BNR a tot repetat şi am ajuns sub oprobiul multora spunând prudenţă, şi nu cotă de piaţă. Nu toate băncile ne-au ascultat, unele au pus cota de piaţă pe primul loc şi sunt primele care plătesc, în sensul că s-au plâns sau se vor plânge că respiră mai greu", a spus Isărescu, amintind însă că toate băncile din România sunt solide şi că pe piaţă există în continuare un exces de lichiditate, însă acesta este segmentat.

Guvernatorul BNR a menţionat că, pe fondul neîncrederii din piaţă, unele bănci ar putea avea probleme în a găsi lichiditate, dar că banca centrală este gata să le furnizeze, dacă vor avea nevoie.

El a menţionat că BNR a cerut din timp băncilor comerciale să aibă planuri de urgenţă pentru situaţii speciale.

"Aceste planuri intră în funcţionare automat, dacă anumiţi indicatori finnciari se deteriorează. Niciunul din aceste planuri nu a intrat în funcţiune, iar băncile din România sunt departe de o situaţie de urgenţă", a mai spus guvernatorul BNR.

Isărescu a precizat că, în ciuda zvonisticii care a apărut referitor la unele instituţii bancare, băncile din România sunt foarte bine capitalizate, "această tendinţă de capitalizare apărând iniţial pentru că lumea nu avea încredere în România".

În 1999-2000, BNR a cerut băncilor chiar o supracapitalizare, aceasta ajungând atunci la un vârf de 26%, în condiţiile în care o capitalizare normală este la 8%, a mai spus Isărescu, menţionând că, în prezent, capitalizarea sistemului bancar din România este încă la 13-14%.

Isărescu a calificat lichiditatea din sistemul bancar ca fiind "superabundentă".

"BNR a rămas în poziţia de debitor, iar pentru a ne atinge obiectivul de inflaţie am absorbit bani de la bănci. În prezent, tindem spre o poziţie de echilibru, însă există încă exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.