Strategia grupului Volksbank AG Austria este de a vinde subsidiara din Romania pana la finalul lui 2015, odata ce va fi incheiata restructurarea bancii, se arata in raportul anual al bancii. Procesul de restructurare a dat rezultate satisfacatoare in 2012, fiind adus ca argument cresterea cu 40% a depozitelor atrase, tendinta ce se asteapta a continua si in acest an, cand banca ar urma sa-si majoreze volumul de depozite cu 30%, adica in jur de 200 de milioane de euro.
Valoarea contabila a Volksbak Romania a fost amortizata in intregime, in acest scop, in 2011. Banca-mama a acordat subsidiarei romanesti o linie de credit in valoare de 1,4 miliarde euro, suma ce ar urma sa fie rambursata partial in acest an, conform bugetului, se mai arata in raport.
Austriecii apreciaza ca pe baza planurilor din prezent, nu exista indicatii ca evolutia Volksbank Romania va fi diferita de bugetul aprobat pentru acest an. Cu toate acestea, din cauza mediului economic general nesigur, exista totusi riscuri ca banca romaneasca sa nu poata sa-si onoreze obligatiile in privinta ramburarii unei parti din linia de credit.
Volksbank Romania a avut pierderi de 170 de milioane de euro in 2012, mai mari decat asteptarile, se arata in raportul grupului-mama. Acestea au fost cauzate de cresterea provizioanelor de risc, datorita scaderii valorilor mobiliare si a evolutiei mai modeste decat asteptarile in privinta incasarilor din vanzarile imobiliare, in special in domeniul imobilelor comerciale. La finalul anului trecut, banca avea o solvabilitate “confortabila”, de 15,6%, peste media sistemului bancar, de 14%.
In conditiile unui climat economic stabil, cele mai importante obiective ale Volksbank Romania in 2013 vor fi reducerea pierderilor, mentinerea indicatorului de solvabilitate la un nivel rezonabil si continuarea eforturilor de schimbare a bancii. In acest scop, banca a initiat o serie de proiecte menite sa ofere clientilor persoane fizice si IMM o gama completa de servicii, la un nivel competitiv si intr-un mediu IT stabil, se mai arata in raportul bancii austriece.
Volksbank AG detine, prin intermediul unui vehicul special creat, VBI Beteiligungs GmbH. 51% din actiunile Volksbank Romania, restul fiind impartite intre DZ Bank / WGZ Bank si Banque Populaire Caisse d’Epargne, fiecare cu cate 24,5% din actiuni. Controlul bancii romanesti este insa realizat in comun de catre cei trei actionari principali, conform unei intelegeri dintre acestia, acesta fiind motivul pentru care in prezent la conducerea Volksbank Romania se afla un reprezentant al bancii franceze BPCE, Benoit Catel.