www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Marfin Bank a avut pierderi de 22 milioane lei in 2012. Banca monitorizeaza atent fluxurile de numerar si a luat masuri pentru continuitatea functionarii

Autor: Bancherul.ro
2013-04-17 17:57

Marfin Bank Romania a publicat raportul de activitate aferent anului 2012 (vezi raportul in Fisiere), in care se arata ca „monitorizeaza indeaproape situatia volatila la nivel macro-economic din Cipru, Grecia si UE, considerand ca, la data publicarii situatiilor financiare (10 aprilie 2013), nu exista niciun impact al acestor evenimente asupra pozitiei si performantei financiare a bancii.”

„Coducerea bancii monitorizeaza indeaproape evolutia portofoliului de credite si previziunile referitoare la fluxurile de trezorerie pentru a se asigura ca acestea reflecta estimarile revizuite ale fluxurilor de numerar viitoare estimate la evaluarea deprecierii. Conducerea bancii considera ca a luat toate masurile necesare pentru a asigura continuitatea bancii in conditiile actuale. Situatiile financiare au fost intocmite in baza principiului continuitatii activitatii, care presupune faptul ca banca isi va continua activitatea si in viitorul apropiat”, se arata in raport.

Banca precizeaza ca programul de bailout din Cipru in valoare de 10 miliarde de euro stabilit cu creditorii internationali, UE, BCE si FMI, prevede injumatatirea marimii sistemului bancar supraponderal pentru a-l readuce la media UE si pentru a reduce nevoia de finantare externa a tarii.

Bancile cipriote sunt inchise inca din 16 martie, cand au fost anuntate primele detalii ale planului de salvare. Masurile luate in cazul Laiki Bank si Bank of Cyprus au fost urmatoarele: toate depozitele de pana la 100.000 de euro pe deponent vor fi garantate, soldurile cu celelalte banci din Cipru nefiind afectate. Depozitele neasigurate, mai mari de 100.000 de euro constituite la Bank of Cyprus vor fi utilizate la recapitalizarea bancii, deponentii urmand a primi in schimb actiuni.

Conform acordului, Laiki Bank (banca-mama a Marfin Bank Romania), a doua banca cipriota, va fi impartita (lichidata, de fapt), activele bune fiind transferate la Bank of Cyprus iar restul fiind plasate intr-o banca toxica.


Scenarii de stress-test


Marfin Bank Romania spune ca nu se bazeaza numai pe finantarea de la banca-mama ci si pe depozite colectate la nivel local, pe segmentul clienti si interbancar, cat si pe capitalul propriu.

„La fel ca la nivel de grup, managementul local monitorizeaza in permanenta activele si pasivele bancii, intreprinde masuri alternative de imbunatatire a indicatorilor prudentiali, continua activitatea de crestere a autofinantarii, prin diminuarea resurselor atrase de la grup si cresterea depozitelor de la clienti.

De asemenea se continua monitorizarea atenta a costurilor pentru eficientizarea produselor si pentru imbunatatirea indicatorului de profitabilitate. Masurile de recuperare a creantelor constituie una din prioritatile managementului local. Politica de determinare a ajustarilor prudentiale respecta intocmai masurile de prudentialitate impuse de BNR.

Banca realizeaza scenarii de stress-test in activitatea de management al riscurilor, analizand impactul variatiilor fondurilor atrase de la grup, de la clienti sau de pe piata interbancara.
Pe baza acestor analize, conducerea considera ca banca isi va continua activitatea in viitor si, in consecinta, situatiile financiare au fost intocmite pe aceasta baza”, se mai spune in raport.

Marfin Bank are o solvabilitate de 13%, sub media sistemului, de peste 14%

Indicele de adecvare a capitalului (solvabilitatea) a crescut de la 12,57% in 2011 la 13,07% in decembrie 2012, dupa ce banca si-a majorat capitalul de la 195,2 la 223,9 milioane lei.

Capitalurile proprii ale bancii se ridicau la 304 milioane lei la finalul lui 2012, fata de 299 milioane in 2011.

Activele Marfin au insumat 2,58 miliarde lei la finalul lui 2012, in usoara scadere, fata de 2,78 miliarde in 2011.

Marfin avea in decembrie 2012 depozite de la clienti in valoare de 812,4 milioane lei, in crestere fata de 731 milioane la finalul lui 2011. La acestea se adauga depozite atrase de la alte institutii de credit, in valoare de 1,4 miliarde lei si imprumuturi subordonate de 44,2 milioane lei.
Ratele dobanzilor platite de banca in 2012 au variat intre 6,5% si 7,65% la depozitele la termen in lei si intre 3,8% si 4,4% la cele in euro.

Expunere majoritara pe imobiliare

Pe de alta parte, soldul creditelor acordate de Marfin clientilor se ridica la 1,63 miliarde lei, majoritatea fiind finantari pentru companii (1,48 miliarde lei), in timp ce creditele pentru persoane fizice se ridica la doar 288 milioane lei.

Cea mai mare expunere este pe sectorul constructiilor si imobiliar, cu 36% din volumul de credite pentru persoane juridice, respectiv 630 milioane lei. Ajustarile pentru depreciere a crescut la 139 milioane lei, fata de 90 de milioane in 2011, din totalul portofoliuliu de credite de 1,77 milioane lei.

Banca detine proprietati imobiliare in valoare de 176,2 milioane lei, recuperate de la clientii care au garantat cu acestea creditele pe care nu le-au mai putut achita.

In 2012, Marfin a vandut un portofoliu de credite in valoare de 1,78 milioane de euro si altul de 5,74 milioane lei catre Axia Nova Property Holding, suma primita fiind egala cu valoarea creantelor de la clienti. Banca nu mai administreaza acest portofoliu de credite si nu primeste comision de administrare.

Si in 2011 banca a vandut aceleiasi societati proprietati detinute ca urmare a executarii silite a unor credite neperformante, active inregistrate la o valoare contabila de 10 milioane lei, cu un pret de 24 milioane lei.

Pierdere de 22,3 milioane lei in 2012

Marfin Bank Romania a avut in 2012 o pierdere de 22, 3 milioane lei, dupa ce in anul precedent a inregistrat un profit brut de 7,8 milioane lei.

Banca are un imprumut subordondat contractat in 2006 de la Marfin Egnatia Bank, pe perioada nedeterminata, in valoare de 10 milioane euro, pentru care plateste o dobanda fixa de 0,6% plus Euribor la 3 luni.

Banca are si un angajament de creditare in valoare de 100 de milioane de euro (sic!) expirat si reinnoit in acest an, de la Marfin Popular Bank din Cipru (banca-mama), pe o perioada determinata, pana in mai 2014, in contract nefiind stabiliti indicatori financiari ce trebuie indepliniti de banca.

Marfin Bank avea 309 angajati la finalul lui decembrie 2012 si 31 de unitati in toata tara.

Presedintele Consiliului de Administratie al bancii este Christos Stylianides, iar membrii din conducerea bancii sunt Samouil-Samis David, Polydoros Ktorides (CEO) si Georgios Athanasopulos.