Unde ne tinem depozitele: La ATE Bank? |
Autor: Bancherul.ro 2013-04-17 10:53 |
|
Ceea ce stim despre banca greceasca ATE Bank este ca a fost una dintre bancile nesabuite din Romania care in anii de euforie dinaintea crizei s-a repezit sa castige cota de piata cu orice pret, prin campanii agresive, ajungand chiar in postura de a fi declarata de o publicatie economica drept cea mai buna banca intr-un clasament al produselor si serviciilor bancare.
Acum, ATE Bank a ajuns sa fie salvata de la faliment prin preluarea sa de catre Piraeus Bank, ce detine in prezent 93,27% din actiunile bancii romanesti. Subsidiara Piraeus Bank din Romania este in prezent in faza de a prelua activele ATE Bank Romania. Procedurile de vanzare a bancii sunt insa intarziate de actionarii minoritari, printre care SIF Oltenia.
Conform ultimelor date disponibile privind portofoliul bancii, la finalul lunii aprilie 2012, ATE Bank avea cea mai mare expunere la categoria clienti persoane fizice pe creditele de nevoi personale cu ipoteca, cele mai riscante tipuri de credite, respectiv 108 milioane lei, dintr-un total de 193 de milioane reprezentand credite pentru persoane fizice.
Si in portofoliul de credite acordate firmelor banca are o expunere mare in sectorul imobiliar, de 172 milioane lei, dintr-un total de 931 milioane lei reprezentand finantari pentru firme.
Banca avea in aprilie 2012 un indicator de solvabilitate de 13,23%, sub cel mediu al sistemului bancar, de peste 14%, dar cu mult peste limita minima legala de 8%.
La finalul lui 2009, banca avea un sold de credite de 895 milioane lei si un volum de depozite de la clienti de 529 milioane lei. Banca si-a propus ca in 2010 sa ajunga la depozite de 655 milioane lei si la credite de peste 1 miliard de lei. In planul de afaceri pentru 2010 banca urmarea sa deschida inca 7 sucursale in tara si sa investeasca minim 60 milioane euro.
|
|