Herbert Stepic, presedintele bancii austriece Raiffeisen, a tinut sa precizeze, intr-o conferinta cu analistii la Londra, care este strategia bancii in privinta achizitiilor in Romania, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora ar fi interesat de cumpararea Bank of Cyprus.
Stepic: “Vreau sa explic niste informatii gresite aparute in presa din Austria in principal, despre ce facem si ce vrem sa facem in Romania in privinta achizitiilor. Ceea ce nu intentionam sa facem este sa cumparam banci sau alte institutii financiare. Ce vom face, speram intr-un mod foarte perseverent, este sa ne uitam la toate oportunitatile posibile care ne sunt oferite.
Dar ce vrea sa spuna domnul Stepic cand vorbese de oportunitati? Si in estul Europei, la fel ca pe tot continentul, are loc un proces de deleveraging (dezintermediere, adica diminuarea volumelor de afaceri ale bancilor n.r.), pentru ca unele banci, din postura de investitori nestrategici, parasesc unele tari sau isi reduc prezenta acolo. Ceea ce pentru Raiffeisen, un jucator strategic aici, va puteti imagina ca reprezinta multe oportunitati de care poate profita.
Minunat! Aceasta este afacerea ce-mi place!
Citi a fost o foarte buna oportunitate, pentru ca banca a decis sa se retraga din activitatea de retail din Romania (parte a strategiei globale a grupului american n.r.), asa incat au decis sa ne abordeze, in calitate de banca nr.1 din Romania. Pot sa reiterez asta? Raiffeisen este nr.1 in Romania! Suntem cea mai profitabila banca, desi nu suntem cei mai mari, avem cele mai putine credite neperformante, avem un rating perfect, am primit numeroase premii pentru cea mai buna banca din tara. Asta doar pentru a rectifica niste lucruri, aici, in aceasta sala.
Asa ca cei de la Citi au venit si ne-au spus: sunteti cei mai buni, sunteti o banca de retail, nu vreti si cei 100.000 de clienti ai nostri, cele 150 de milioane de euro depozite, cele 90 de milioane de euro active ale noastre? Avem incredere in voi, veti ramane aici pentru totdeauna, asa ca de ce nu ati accepta oferta noastra, iar daca acceptati va oferim si un discount. Cum? Asadar primesc 100.000 de clienti gratis, lichiditate suplimentara (depozite) gratis, si discount! Minunat! Aceasta este afacerea ce-mi place! As vrea astfel de afaceri in fiecare zi! Si atunci de ce, pentru numele lui Dumnezeu! sa cumpar o banca? In conditiile in care sunt multe oportunitati?!. Noi am facut-o la scara mica, si in Rusia, cu o banca mult mai mica, Swedbank. Deci astfel de oportunitati vor aparea constant pe piata, fie la presiunea UE, fie din motive de schimbare a strategiilor bancilor de a se retrage, si fireste ca vom profita de ele.”
O declaratie ce poate fi interpretata ca o respingere a ofertei de preluare a Bank of Cyprus, asa cum au aparut primele informatii in presa.
Pe de alta parte, nu este exclusa insa posibilitatea ca Raiffeisen sa ajunga la un acord cu Bank of Cyprus pentru a-i cumpara activele, ceea ce ar echivala practic cu achizitia bancii, intrucat aceasta are statut de sucursala, asadar nu are capital si nu este persoana juridica romana. Ramane de vazut insa cat de atractive se vor dovedi respectivele active si ce discount vor oferi cipriotii. Sau ce cuvant de spus va avea BNR.