www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile pentru locuinte confirma modelul de succes pe timpul crizei: au ajuns la 500.000 de clienti, cu contracte de 15 miliarde lei

Autor: Bancherul.ro
2013-04-10 15:45

Numarul contractelor de economisire-creditare incheiate de romani cu cele doua banci pentru locuinte (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) a ajuns la aproape o jumatate de milion, mai exact 481.000, in crestere cu 20% la ambele institutii in 2012, ceea ce-i face pe bancheri sa afirme ca modelul german tip „bauspar” s-a dovedit de succes si in Romania.

Popularitatea de care se bucura bancile de locuinte in Austria si Germania se confirma si in Romania, ceea ce inseamna ca si romanii dau dovada de disciplina si au o mentalitate prudenta, de economisire, stimulata si de criza, spune Carmen Schuster, vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte.

La randul ei, Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, apreciaza ca acum se poate spune mai raspicat ce pot face bancile de locuinte in conditii de criza: „Creditele in lei sunt o alegere buna pentru romani, pentru ca nu exista riscul asociat fluctuatiilor valutare. Creditele pe care le oferim sunt in lei, cu dobanzi fixe pe toata durata finantarii. In plus, rata lunara la credit este egala cu rata din perioada de economisire. Aceasta face ca intarzierile la plata in faza de creditare sa fie rare si conduce la un portofoliu sanatos de credite.”

BCR Banca pentru Locuinte avea la finalul anului trecut 304.000 de contracte bauspar iar Raiffeisen 177.000 de contracte.

Cei care au semnat astfel de contracte s-au angajat sa investeasca pe termen mediu si lung in domeniul locativ, pentru renovarea locuintelor vechi sau constructia si cumpararea de locuinte, o suma totala de peste 15 miliarde de lei, cea mai mare parte la BCR (12,4 miliarde) iar restul la Raiffeisen (2,6 miliarde lei).

Aceasta valoare reprezinta atat sumele economisite initial,  pe o perioada de aproximativ 5 ani, pentru constituirea avansului necesar pentru contractarea ulterioara a unui credit imobiliar, cat si valoarea respectivului credit.

Aceasta schema specifica bancilor pentru locuinte (economisire initiala, urmata de contractarea unui credit), precum si subventia de la stat (prima de stat) de 25% pentru sumele economisite intr-un an, permite clientilor sa obtina credite in lei cu dobanda mica (4-6%) si fixa pe intreaga perioada de creditare, la care se adauga dobanda ridicata pentru economii, datorita primei de la stat.

Atat depozitele cat si creditele acordate de cele doua banci si-au continuat cresterea puternica si in 2012. Depozitele BCR au avansat cu 60%, la 1,4 miliarde lei, iar la Raiffeisen au sporit cu 13%, la 262 milioane lei.

In privinta creditelor, acestea au crescut de 11 ori la BCR, in conditiile in care soldul de cedite al bancii a fost foarte redus in 2011, de doar 4 milioane de lei, astfel ca s-a ajuns la 45 milioane lei in 2012.

Raiffeisen are un portofoliu mai bogat de credite, fiind mai veche pe piata, astfel incat clientii au acumulat mai multe resurse pentru a putea obtine credite. Banca si-a majorat soldul de credite in 2012 cu 8%, la 54 milioane lei.

Ambele banci au ca strategie principala pentru acest an concentrarea pe partea de creditare, in conditiile in care au acumulat suficiente resurse pentru a putea acorda imprumuturi chiar si inainte ca un client sa acumuleze economii (credite anticipate si intermediare, tip punte).
BCR vrea sa-si dubleze volumul de credite acordate in acest an, ceea ce inseamna ca va furniza clientilor imprumuturi in valoare de 45 de milioane de lei.

Cele doua banci pentru locuinte au obtinut rezultate pozitive in 2012: BCR Banca pentru Locuinte a avut  in 2012 un profit net de 25,5 milioane lei, fata de 13,5 milioane in 2011, bazat pe cresterea afacerii si o abordare extrem de prudenta a cheltuielilor.

Si Raiffeisen Banca pentru Locuinte a avut un profit net de peste o jumatate de milion de lei, in crestere usoara fata de 2011.