In presa cipriota au aparut informatii incendiare extrase dintr-un raport al firmei de consultanta Alvarez and Marshal (A&M) realizat pentru banca centrala a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod “Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in 2009, este suspecta de a fi fost ilegala, astfel ca ar trebui anchetata de autoritati.
In acest caz, seful Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, precum si cel al Bank of Cyprus si conducerea BT Securities, sunt judecati pentru manipularea bursei, cazul fiind in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte de Casatie, dupa ce Curtea de Apel i-a achitat pe bancheri.
In comunicatul DIICOT se arata ca Horia Ciorcila avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).
Raportul citat de presa cipriota dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.
Planul initial era ca Bank of Cyprus sa cumpere 20% din actiuni, pentru care s-au facut 3 scenarii. Primul era de a negocia cu actionarii existenti cumpararea actiunilor cu un discount. Al doilea plan prevedea acordarea unui credit unui angajat al Bank of Cyprus, ce urma apoi sa fie prezentat drept investitor. Al treilea plan, de-a dreptul diabolic, prevedea acordarea unui credit pentru un actionar al Bancii Transilvania, urmand ca ulterior imprumutul sa fie declarat neperformant iar banca sa-i prea in schimb actiunile.
Scenariile au fost puse la cale pentru a evita preluarea actiunilor printr-o oferta publica, care ar fi majorat pretul actiunilor, precum si prevederii care interzice unui actionar sa detina mai mult de 10% din actiunile bancii romanesti.
In final se pare ca a fost ales al treilea scenariu, de acordare a unui credit pentru un actionar al Bancii Transilvania, in valoare de 17 milioane de euro, iar ulterior a mai fost acordat un al doilea credit, altui actionar, cei doi avand impreuna 8,7% din actiunile bancii.
Raportul mentioneaza ca JP Morgan a identificat respectivele tranzactii, la finalul lui 2010, ca fiind ilegale si a avertizat Bank of Cyprus cu prire la acest lucru. Ulterior, mentioneaza raportul, autoritatile romane au lansat o investigatie si in final au acuzat sefii Bancii Transilvania de manipularea bursei, judecarea cazului fiind in curs de finalizare.
Cu toate acestea, la doar cateva zile dupa aceea, fostul guvernator al Bancii Centrale a Ciprului a aprobat cresterea participatiei Bank of Cyprus la 20% din actiunile Bancii Transilvania.
Bank of Cyprus a anuntat, in mai 2010, ca urmeaza sa-si majoreze participatia la Banca Transilvania pana la 20%, dupa ce la sfarsitul lui 2009 a cumparat 9,99% din capitalul social al bancii romanesti. Se preciza ca grupul obtinut acordul autoritatilor din Cipru si a cerut acordul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru aceasta operatiune, dar pe care se pare ca nu l-a obtinut pana la urma, in contextul declansarii investigatiilor penale.
In raport se mai mentioneaza ca autoritatile romane nu au descoperit de catre cine au fost cumparate, in realitate, cele 9,7% din actiunile BT, iar investigatia a relevat si faptul ca respectivele credite au fost acordate fara garantii iar ulterior s-a constatat o crestere rapida a neperformantei acestora.
Dezvaluiri surpriza despre negocierile de vanzare a Bancii Transilvania in 2009
Potrivit Raportului, Georgios Christoforou, seful Bank of Cyprus Romania, a declarat ca banca a acordat credite inca din 2007, firmelor cipriote detinute de Horia Ciorcila.
Afectata de criza izbucnita in toamna lui 2008, Banca Transilvania a angajat Merrill Lynch pentru a gasi un investitor strategic, iar Bank of Cyprus s-a numarat printre cele 6 banci selectate, astfel ca in aprilie 2009 a inceput procesul de due-dillligence.
Conform raportului, Georgios Christoforou a fost informat in 23 aprilie 2009, de catre Andreas Eliades, presedintele grupului Bank of Cyprus, ca s-a semnat un acord confidential cu Banca Transilvania, care permitea bancii cipriote accesul la informatiile din baza de date pusa la dispozitia potentialilor investitori ai BT.
In final insa, singura oferta neangajanta pentru Banca Transilvania a venit de la Marfin Investment Group, dar care nu a primit acordul BNR.