Ce se intampla daca Bank of Cyprus refuza oferta Bancii Transilvania? |
Autor: Bancherul.ro 2013-04-04 17:30 |
|
Dupa cum au declarat reprezentantii BNR, exista posibilitatea ca Bank of Cyprus sa nu fie de acord cu oferta depusa de Banca Transilvania pentru preluarea sucursalei cipriote din Romania si salvarea deponentilor acestora de la nationalizarea depozitelor.
Desi e putin probabil sa se intample acest lucru, avand in vedere cum a fost transata problema sucursalele bancilor cipriote din alte tari, precum Anglia si Grecia, astfel incat deponentii din aceste tari sa nu sufere nicio taxa, se pune intrebarea ce se va intampla daca, totusi, tranzactia esueaza?
BNR nu are nicio putere asupra unei sucursale, astfel incat banca-mama Bank of Cyprus poate decide, pur si simplu, sa aplice aceleasi masuri ca in cazul deponentilor din Cipru, adica taxarea cu pana la 60% a depozitelor de peste 100.000 de euro detinute de persoanele fizice sau firmele romanesti in sucursala Bank of Cyprus din Romania.
Autoritatile din Cipru si cele din Romania ar mai putea insa sa discute si alte solutii, precum cele aplicate in alte tari. De exemplu, in Marea Britanie s-a recurs la solutia preluarii depozitelor Laiki Bank, cu statut de sucursala, de catre Bank of Cyprus, care are statut de persoana juridica britanica, depozitele acesteia fiind garantate de statul englez. La noi, ar putea fi invers: Marfin Bank, care este persoanja juridica romana, sub controlul BNR, ar putea sa preia depozitele Bank of Cyprus.
Problema este ca preluarea depozitelor presupune niste costuri pentru cumparator, iar Bank of Cyprus ar trebui sa-i plateasca acestuia contravaloarea acestora, cum s-a intamplat in Anglia, ceea ce este putin probabil, avand in vedere dificultatile bancii cipriote.
Ar putea fi discutata si varianta fuziunii celor doua banci cipriote din Romania, situatie la fel de delicata, intrucat in acest caz solvabilitatea bancii rezultate ar scadea dramatic, ceea ce ar presupune noi capitaluri si implicit pierderi pentru ciprioti.
In orice situatie, asadar, cineva trebuie sa plateasca pentru salvarea deponentilor romani la banca cipriota. Intrebarea este cine va plati, si sub ce forma? Isi va asuma Banca Transilvania niste pierderi pentru a cumpara la un pret nejustificat Bank of Cyprus, urmand ca ulterior sa fie despagubita de autoritati, sub o forma sau alta? Sau isi vor asuma autoritatile romane rolul de salvator al deponentilor romani? Prima varianta pare cea mai sigura si probabila.
|
|