www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cursul valutar va fi stabil in 2013, in intervalul 4,4-4,5 lei/1 euro, estimeaza Raiffeisen Bank

Autor: Bancherul.ro
2013-04-04 17:08

Cursul de schimb leu-euro va fi stabil in 2013, in intervalul 4,4-4,5 lei pentru un euro, apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru (foto), citat intr-un comunicat al bancii. Evolutia cursului va fi conditionata de doi factori determinanti: evolutiile de la nivelul zonei euro si impactul acestora asupra apetitului la risc si evolutiile la nivel local, in special cele legate de relatia cu FMI, a adaugat acesta.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti, Dumitru, a declarat: "Ne asteptam la o crestere economica relativ modesta in prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibila in a doua parte a anului, conditionata insa de revenirea economiilor europene. Cresterea economica in anii urmatori depinde in mare masura de absorbtia fondurilor UE si de progresele in materie de reforme structurale.”

Activitatea economica in Europa si SUA ramane lenta

Iata ce se mai spune in comunicatul Raiffeisen: „Analiştii Raiffeisen Bank International AG (RBI) speră într-o redresare economică în a doua jumătate a acestui an. „Activitatea economică din Europa şi SUA rămâne lentă. Deşi principalii indicatori, precum ISM şi indexul ifo, indică optimism în rândul companiilor, creşterea urmează încă să fie confirmată de acţiuni concrete, cum ar fi noi comenzi”, a declarat Peter Brezinschek, şeful Raiffeisen Research. Cu toate acestea, el se arată încrezător. Încă dinainte de încheierea semestrului, exporturile nete ar trebui să indice primele semne ale creşterii economice şi, drept urmare, să stimuleze investiţiile.

O piaţă a muncii solidă, precum şi evoluţii pozitive ale salariilor în ţările ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru creşterea consumului privat. „Scăderea ratei inflaţiei în 2013 va permite o creştere a venitului real. Cu toate acestea, efectele creşterii veniturilor vor putea fi simţite abia din 2014”, a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului în Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicând o performaţă negativă ce se încadrează în prognoza de minus 0,1 la sută, întrucât în prima parte a anului vom vedea mai multă prudenţă. În general, tendinţa în următoarele 12-18 luni ar trebui să fie una crescătoare. Probabil că divergenţele înregistrate în activitatea economică din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate în SUA în luna martie se încadrează în proiecţiile analiştilor noştri de creştere a PIB-ului cu 1,5 la sută în 2013.”