www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De ce nu a gasit BNR o solutie rapida si fara panica in cazul Bank of Cyprus, cum au facut englezii si grecii? Va salva situatia Banca Transilvania sau Piraeus?

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 01:34

In aceeasi zi in care in Romania se inchidea, dupa mult timp, o banca (Bank of Cyprus) provocand un soc firesc si ingrijorare, Anglia a decis sa-si salveze cei 15.000 de deponenti care au 270 de milioane de lire sterline in conturile Laiki Bank, ce are statut de sucursala in Anglia, asadar care riscau sa-si piarda depozitele de peste 100.000 de euro, dupa lichidarea bancii-mama din Cipru, conform planului convenit cu troika de salvare a tarii.


Ce solutie a gasit noua Autoritate de Reglementare Prudentiala (PRA) din Anglia, care a inceput sa functioneze chiar de astazi? A transferat toate depozitele englezilor la Bank of Cyprus, care are statut de persoana juridica britanica, asadar nu este afectata de deciziile din Cipru.


La noi este exact invers.


Laiki are in Romania o subsidiara cu personalitate juridica romana, respectiv Marfin Bank, reglementata si cu depozite garantate de autoritatile romane, astfel ca nu este afectata de deciziile de Cipru privind nationalizarea depozitelor.


Iar Bank of Cyprus are statut de sucursala, ceea ce inseamna ca depozitele romanilor din aceasta banca, in jur de 250 de milioane de euro, detinute in principal de firme, sunt tratate ca si cum ar fi in Cipru, asadar risca sa fie nationalizate.


Se pune asadar intrebarea de ce a trebuit sa fie inchisa Bank of Cyprus, cu motivul oficial de a putea sa-si gaseasca un cumparator, in timp ce autoritatile din Anglia au rezolvat problema fara a crea soc si panica printre deponenti, cu risc de contagiune?


De ce nu a putut BNR sa negocieze cu autoritatile din Cipru o cale mult mai linistita si mai simpla de a rezolva, fie prin vanzare, fie prin transferul depozitelor, fie altfel, problema sucursalei Bank of Cyprus?


Si In Grecia, unde cele doua banci cipriote au expuneri incomparabil mai mari, problema a fost rezolvata foarte rapid si fara prea multa agitatie, prin preluarea bancilor cipriote de catre Piraeus Bank, cu fonduri furnizate de mecanismul de salvare a bancilor din Grecia.


Se putea gasi si la noi o solutie de acest gen, astfel incat Fondul de Garantare a Depozitelor sa finanteze preluarea Bank of Cyprus de catre o banca sau chiar sa preia administrarea bancii, fireste, cu acordul bancii-mama si a bancii centrale a Ciprului.


Va salva situatia Banca Transilvania?


Sau mai probabil, se putea negocia cu Piraeus sa preia Bank of Cyprus, la fel ca in Grecia, sau cu Banca Transilvania, in care Bank of Cyprus detine 9,8% din actiuni. De altfel, se pare ca Banca Transilvania este cea cu care trateaza BNR, prin intermediul autoritatilor din Cipru, preluarea Bank of Cyprus.


De ce trebuie sa apara, acum, dupa atatia ani de criza, situatii socante si incerte cu privire la situatia unei banci, chiar daca aceasta este suscursala si detine doar 0,7% din activele sistemului bancar?


De ce nu putem si noi sa ne comportam ca tarile civilizate precum Marea Britanie si Grecia, ci tot ca rusii?


Ba a fost si mai rau: in saptamana dinaintea inchiderii bancii, am avut parte de declaratii ce pot fi catalogate iresponsabile, venite chiar de la bancherii centrali si comerciali.


Cu guvernatorul BNR spunand ca nu-i pasa de cei care au peste 100.000 de euro in banci, cu sfaturi de la economistul-sef Lazea privind depunerea de sume mai mici in mai multe banci.


Si din nou, cu Mugur Isarescu anuntand, in premiera, ca romanii au inceput sa-si sparga depozitele in banci si cu un bancher care spunea pe sleau ca cei cu depozite in bancile cipriote si grecesti vin la Raiffeisen. Incredibil.