www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Litigii bancare de 250 mil. euro la firma de avocatura a Delloite, Reff&Asociatii

Autor: Bancherul.ro
2013-03-12 11:13
Firma de avocatura a Delloite, Reff&Asociatii, a administrat in 2012 mandate in valoare de peste 1,3 miliarde de euro, cu 20% mai mult decat anul anterior, pe fondul activitatii sustinute in domenii precum fuziuni-achizitii, imobiliar, bancar, piete de capital, energie si concurenta, precizeaza compania.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor intermediate de firma s-a ridicat la 800 de milioane de euro.

Avocatura de business este evaluata la aproximativ 200 de milioane de euro, iar Reff&Asociatii apreciaza ca este pe locul 5 in topul firmelor din acest domeniu.

Numarul avocatilor a crescut de la 27 la 35 de oameni si societatea spera ca in acest an sa ajunga la 40 de avocati, asadar se poate vorbi ca devine una dintre societatile mari de avocatura, a declarat, intr-o intalnire cu ziaristii, Andrei Burz-Pinzaru (foto), partener Reff&Asociatii si coordonator al practicii de drept bancar si piete de capital.

Compania apreciaza ca dispune de un portofoliu foarte solid in domeniul serviciilor financiare, volumul contractelor asistate in 2012 ridicandu-se la 440 milioane euro.

Majoritatea tranzactiilor din portofoliul Reff&Asociatii pe domeniul bancar in 2012, in valoare de peste 250 milioane euro, a implicat asistenta juridica acordata unor banci in cazul imprumuturilor aflate in situatii de neexecutare, executare silita a imprumuturilor si garantiilor, preluarea de active/imprumutati, acorduri de tip standstill, concordat, precum si protejarea drepturilor bancilor in cazul intrarii in procedura de insolventa.

"Am constatat o intensificare a litigiilor pe piata de capital, cele intre actionari si acuzatii privind forme de abuz de piata, precum manipularea pietei de capital", a precizat Andrei Burz-Pinzaru.

Unul dintre cele mai mari cazuri de manipulare a pietei de capital a fost cel in care au fost implicati sefii Bancii Transilvania si Bank of Cyprus, caz care a ajuns la Curtea de Apel, dupa ce s-a solutionat la instanta de fond in favoarea bancherilor.

In 2010, Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al aceleiasi banci, Georgios Christofourou, director general al Bank of Cyprus Romania, Anastasios Isaakidis, angajat al institutiei de credit cipriote, alaturi de alte patru persoane au fost acuzati de manipularea pietei de capital si spalare de bani, a anuntat atunci DIICOT.

Horia Ciorcila a fost acuzat ca a luat la cunostinta informatii pribilegiate referitoare la intentia bancii cipriote de a cumpara un pachet semnificativ de actiuni TLV iar ulterior a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societatii off shore Dodworth Limited pe care o controleaza.

“Pentru invinuitii Christofourou Georgios si Anastasios Isaakidis s-a retinut ca, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus - Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania”, au constatat procurorii Diicot.

Oficialii Bank of Cyprus au fost acuzati ca au divulgat aceste informatii lui Ciorcila si Silaghi, folosind cele doua informatii pentru a incheia tranzactii cu titluri TLV, cumparand peste 3,5 milioane de actiuni cu o valoare totala de aproape 7,9 milioane lei.

“Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei”, potrivit procurorilor.

“Dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania nu are cunostinta de nicio actiune rau intentionata a vreunuia dintre membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a tuturor membrilor”, a anuntat Banca Transilvanaia intr-un comunicat.