Mario Draghi, BCE: Recesiunea continua in Europa si in 2013, dar sentimentul este pozitiv |
Autor: Bancherul.ro 2013-03-12 08:39 |
|
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi (foto), a declarat, cu ocazia conferintei de presa in care s-a anuntat mentinerea ratei de dobanda la euro la 0,75%, ca economia europeana va continua sa scada si in acest an, datele privind evolutia PIB-ului fiind dezamagitoare, insa sentimentul de incredere se imbunatateste.
O stabilizare a recesiunii este asteptata a avea loc, totusi, spre sfarsitul lui 2013, urmand ca anul viitor PIB-ul sa inregistreze din nou crestere.
In consecinta, BCE si-a revizuit usor in scadere estimarea din aceasta luna privind evolutia PIB-ului din zona euro in 2013, prevazut a scadea in medie cu 0,9%-0,1%, urmand ca in 2014 sa aiba loc o cresere intre 0% si 2%.
"Revizuirea prognozei economice în sens negativ este cauzata de efectele scaderii PIB-ului din ultimul trimestru al anului precedent, insa tendinta de recuperare ramane neschimbata", a precizat Draghi.
"Si proiectiile de inflatie sunt, în esentă, în conformitate cu obiectivele noastre pe termen mediu privind stabilitatea preturilor iar asteptările inflationiste sunt puternic ancorate", a adaugat el.
"Asistăm, de fapt la o dihotomie între "hard data", care, după cum spuneti, sunt, în medie, dezamăgitoare, si un indicator larg de "soft data", a datelor sondajelor, date de sentiment, care aproape uniform sunt pozitive", a adaugat seful BCE.
"Continuam, de asemenea, sa vedem semnale preponderent pozitive pe pietele financiare, care oferă o dovada a revenirii încrederii despre care vorbeam mai devreme. Operatiunile de finantare a băncilor se desfăsoară bine. Am observat o consolidare semnificativă a depozitelor, chiar si în bănci situate în tările puternic afectate de criză. Finantarea statelor, de asemenea, a avansat destul de bine fată de anul trecut. Soldurile TARGET2 continuă să se îmbunătătească. Rambursarea LTRO este un alt semn de revenire a încrederii", a mai spus Draghi.
El a mentionat ca in comunicatul BCE se subliniaza, de asemenea, situatia injectiilor de lichiditate in banci, valoarea celor doua operatiuni LTRO fiind cu putin peste 1 trilion de euro.
"Aceasta este insa suma bruta injectata, valoarea neta fiind in jurul a 500 de miliarde de euro, din care aproximativ 40% a fost deja rambursata. La aceasta se adauga faptul că bilantul general al BCE s-a redus acum la valoarea din martie a anului trecut. Iar accesul băncilor din zona euro la facilitatea de credit a Eurosistemului continua sa se reduca. Deci, toate acestea arata o fragmentare mai redusa", a mai spus Draghi.
Vezi aici detalii despre conferinta BCE
|
|