www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile austriece au capital limitat pentru a acoperi pierderi majore din creditele neperformante

Autor: Bancherul.ro
2013-03-09 09:24
Solvabilitatea băncilor austriece se deteriorează in continuare din cauza cresterii volumului de credite neperformante din Europa de Est, ceea ce le afecteaza capacitatea de a-si constitui rezerve de capital, apreciaza agentia de rating Moody’s in ultimul sau raport.

In consecinta, agentia a mentinut nota data sistemului bancar austriac, si anume „perspectiva negativa" pentru următoarele 12 până la 18 luni, ceea ce inseamna ca este probabila o scadere de rating a bancilor.

Cele mai mari banci austriece, Erste Group Bank AG (EBS), Raiffeisen Bank International AG (RBI) si UniCredit Bank Austria AG se confruntă cu cele mai mari provocări, deoarece sunt cele mai expuse in tari precum Ungaria, România, Croația și Slovenia, confruntate cu o noua izbucnire a recesiunii.

"Clasificarea in categoria perspectivei negative pentru sistemul bancar austriac se bazeaza pe existenta unor rezerve limitate de capital necesar pentru a absorbi pierderile potențiale într-un mediu economic dificil," apreciaza analistii Moody’s.

Potrivit testului de stres realizat de acestia, majoritatea bancilor austriece dispun de resurse limitate pentru a contracara pierderile potentiale substantiale ce ar putea rezulta din expunerile ridicate in tarile din Europa Centrala si de Est, dar si de la clientii corporate din Austria.

Rata de solvabilitate a bancilor austriece, mai mica decat a bancilor din alte tari

Rata de solvabilitate a băncilor austriece este sunt sub media europeană, potrivit Moody’s. Rata medie a capitalului de prim rang - Tier 1 ratio, care reflecta soliditatea financiara a unei banci - a celor 20 de creditori austrieci evaluati de Moody’s a fost de 9,6 la sută la finele anului 2011, mai mică decât cea a băncilor din Germania, Franța, Italia și Spania.

Asta înseamnă că in cazul unui test de stres cu grad risicat de risc, băncile vor avea dificultati in a se mentine peste limitele reglementate.

Capitalul majoritatii bancilor ar fi grav afectat de pierderile din credite în cadrul scenariului nostru extrem de negativ iar bancile ar putea in acest caz să îndeplinească doar cerințele minime de capital de reglementare, mentioneaza agentia de rating.