Banca centrala a Poloniei reduce dobanda la nivelul record de 3,25% |
Autor: Bancherul.ro 2013-03-06 13:27 |
|
Banca centrală a Poloniei a redus, miercuri, dobânda de referinţă pentru a cincea lună consecutiv, până la cel mai scăzut nivel de după anul 2000, în urma criticilor guvernului că a făcut prea puţin pentru a opri încetinirea economiei, transmite Reuters.
Comitetul de politică monetară al Băncii centrale a Poloniei a decis să reducă dobânda cheie cu o jumătate de punct până la nivelul record de 3,25%. Decizia i-a luat prin suprindere pe analişti, în condiţiile în care majoritatea dintre aceştia se aşteptau la o scădere cu 25 puncte de bază. Imediat după anunţarea acestei decizii zlotul polonez s-a depreciat cu 0,8% în raport cu moneda euro.
'Decizia este justificată, chiar dacă este una uşor surprinzătoare, ţinând cont de abordare prudentă adoptată în ultima perioadă de comitetul de politică monetară', a declarat economistul-şef al Bank Zachodni WBK, Piotr Bielski.
După două decenii de creştere economică neîntreruptă Polonia ar urma să înregistreze în acest an o creştere a PIB-ului de 1,2%, cea mai slabă performanţă din ultimii 12 ani, pe măsură ce consumul intern se reduce iar recesiunea din zona euro afectează exporturile. Polonia este cea mai mare economie din Europa de Est şi singurul state membru UE care a evitat intrarea în recesiune de la declanşarea crizei economice globale din 2008.
Totuşi, principalul factor care a stimulat creşterea economică în ultimii ani (campania de 20 de miliarde de euro pentru construcţia de drumuri, stadioane şi alte proiecte de infrastructură pentru campionatul de fotbal european din 2012) a expirat anul trecut provocând o scădere a lucrărilor de construcţii şi trimiţând mai multe companii de construcţii în faliment. În acelaşi timp, ritmul de creştere a creditului pentru gospodării a coborât anul trecut până la un nivel apropiat de zero, după o creştere de 12% în 2011.
Chiar şi după reducerea de miercuri, dobânda de referinţă din Polonia este a treia mare din Uniunea Europeană, după cea practicată de Băncile centrale din Ungaria şi România.
|
|