Bancile cer ca procesele privind clauzele abuzive sa ajunga pana la Inalta Curte de Casatie: „Nu putem accepta deciziile interpretabile ale instantelor inferioare” |
Autor: Bancherul.ro 2013-02-26 16:00 |
|
Bancile cer modificarea legii astfel incat judecarea clauzelor abuzive din contractele de credit sa nu fie limitata la doua instante de judecata ci sa ajunga la curtea suprema, cea care urmeaza sa ia o decizie definitiva in aceste cazuri. Motivul: evitarea cazurilor in care instantele inferioare iau decizii contradictorii sau chiar eronate in aceleasi cazuri.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat astazi in cadrul unei conferinte gazduita de BNR ca a cerut Ministerului Justitiei modificarea Legii nr.193 privind clauzele abuzive, care limiteaza la doua instante, pana la Curtea de Apel, judecarea cazurilor, astfel incat bancile sa-si poata apara cauza si la instanta suprema, Inalta Curte de Casatie si Justitie, cea care ar trebui sa ia o decizie definitiva.
„Noi am cerut sa nu fie limitata judecarea unei cauze pana la Curtea de Apel, asa cum se prevede acum in lege. De ce? Pentru ca vrem sa fie reguli foarte clare si care sa nu lase nicio portita in interpretarea legii si modul in care un complet intelege sa dea un verdict, astfel incat sa ne trezim in situatia in care Romania sa aiba un sistem bancar slabit, fara o motivatie foarte clara”, a spus Ghetea.
„Vrem ca legea sa intre in vigoare de o maniera foarte clara, sa nu apara situatia neplacuta ca o hotarare a unei instante inferioare sa fie executorie si sa fie aplicata asa cum exista interpretari acum, chiar si retroactiv, chiar si asupra creditelor in derulare sau care s-au rambursat.
Legea sa fie suficient de clara si sa permita bancilor sa poata sa mearga si sa se apare pana la ce mai inalta instanta din Romania, pentru ca nu ne putem permite ca o instanta inferioara sa dea o anumita rezolutie si a doua zi sa fie luata ca exemplu de altii”, a spus seful ARB.
„Interesul este ca sa nu ajungem in situatii hilare provocate de o hotarare mai putin inspirata a unui complet de judeata. Daca nu aveti exemple despre cum lucreaza justitia in anumite situatii, in anumite cazuri, va pot da eu exemple, fara niciun fel de probleme”, a adaugat Ghetea.
Exemplul sau insa nu s-a referit la un caz privind clauzele abuzive dintr-un contract de credit, ci la un proces dintre CEC Bank, banca pe care o conduce, si un fost angajat:
„Va dau un exemplu ce pur si simplu te sidereaza. In urma cu cativa ani, un salariat a contestat in instanta aprecierea anuala a CEC. Hotararea a fost ca banca trebuie sa anuleze aprecierea anuala! Cum or fi reusit judecatorii sa ajunga la concluzia asta, nu stiu. Sigur ca ne-am dus la o instanta superioara si am castigat. Asta dorim noi: ca lucrurile sa fie foarte clare, sa nu dea loc la interpretare, in niciun caz nu dorim sa mentinem, si o spun cu toata responsabilitatea, in numele comunitatii bancare, nu dorim sa avem clauze abuzive in contracte.
Dar nu dorim in acelasi timp ca oricine si la orice moment si cum doreste un complet de judecata oarecare sa poata spune in Romania: aha, asta e o clauza abuziva, hai sa o declaram abuziva. Pentru ca pot exista inerpretari, si daca o instanta superioara din Romania va decide ca este o clauza abuziva, va garantez ca banca respectiva se va alinia imediat, chiar daca va ramane cu impresia ca nu e OK. Nu am vazut banca care sa nu respecte legea sau o hotarare judecatoreasca, dar trebuie ca aceste lucruri sa fie facute cu mare atentie, pentru ca altfel vorbim de impact ce poate fi foarte daunator intregului sistem bancar si intregii economii romanesti, si ne referim inclusiv la efectele ce apar asupra populatiei, cea care ar creea aceasta disputa. Cum va arata articolul, daca se va schimba formularea, e altceva”, a spus Ghetea.
"Nu vrem sa pastram clauzele abuzive in contractele de credit"
Ghetea a precizat ca la 1 iulie urmeaza sa intre in vigoare Legea nr. 193 privind clauzele abuzive, lege amanata pana la aceasta data la recomandarea FMI, decizia de amanare fiind un semnal ca sunt nişte probleme ce trebuie rezolvate.
Radu Ghetea: „Este un subiect deosebit de serios, pe care-l tratăm fără pasiuni şi partipriuri, o problema care trebuie să preocupe pe toată lumea.”
„Dorinţa noatră este de a proteja sistemul bancar, dar in niciun caz nu dorim prin aceasta sa creăm impresia că vreo bancă sau asociaţia băncilor, comunitatea bancara, avem intenţia să menţinem clauzele abuzive în contracte. E total eronat să se interpreteze astfel. Dar daca lasam o instanta inferioara, pana la Curtea de Apel, sa decida ca exista o clauza eronata, fara sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie o problema atat de serioase cum este declararea unei clauze ca fiind abuziva şi apoi sa o extindem la intregul volum de credite acordate, unii spun ca si la cele din trecut, rambursate deja, e probabil prea mult şi nu ne putem permite la nivelul sistemului bancar să acceptăm astfel de lucruri.
Dorinta noastra este de a proteja sistemul bancar, dar in niciun caz nu ne dorim prin aceasta sa promovam clauzele abuzive si sa le mentinem in contracte. Dar daca o instanta superioara din Romania considera ca o clauza este abuziva si pierde procesul, dar nu la o instanta inferioara, atunci lucrurile trebuie respectate."
Bancile mai cer ca legea sa fie modificata astfel incat asociatiile clientilor sa nu mai poata face sesizari cu privire la existenta clauzelor abuzive din contracte.
Radu Ghetea: „Se vorbeşte în lege si de asociaţii de clienţi, dar noi avem o Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumuatorilor. De acord ca aceasta sa isi însuşeasca si la simpla sesizare a unui client că există o clauză abuzivă, atunci mergem în instantă, pentru ca e dreptul tuturor, inclusiv a bancilor, sa se apere, până la instanţa supremă.
Dacă pierdem, schimbăm contractul din cap până in picioare. Dar dacă lăsăm decizia la o instanţă inferioară şi la solicitarea unei asociaţii cu 3.000 de membri, ati vazut ce usor se fac asociatii de 3.000 de nemultumiti, nu cred că este bine.
Imi pare foarte rau ca a trebuit sa fiu foarte direct si sincer in ceea ce am vrut sa spun. Ştiu ca nu este pe placul tuturor şi nici nu poate fi. Dar asa cum este normal ca un client sa-si apare interesul, asa este normal ca si o banca sa-şi apere propriul sau interes. Cred ca ar trebui sa lasam un pic la o parte vechile diferende de opinie, vechile antipatii. Ati vazut acum câteva luni ca un celebru fotbalist francez îndemna lumea să-şi scoată banii din bancă, să puna sistemul bancar pe butici, să vada ce se intampla. Bine, punem sistemul bancar pe butuci, sau Doamne Fereste!, sistemul bancar romanesc, dar cui foloseşte acest lucru? Daca cineva crede ca foloseste cuiva, cred ca se inseala."
„Noi consideram ca atat tip cat exista ANPC, ce se poate sesiza si la cererea unei singure persoane, e mult mai eficient decat la sesizarea unei asociatii de 3.000 de persoane, ce se asociaza de la nemultumirea unora, si au sanse mai mari sa piarda decat ANPC”, a mai spus Ghetea.
|
|