www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum a salvat BNR leul intervenind direct pe piata

Autor: Bancherul.ro
2008-10-13 10:09
Fluctuaţiile puternice ale leului pe parcursul acestei săptămāni, ca şi ale celorlalte monede ale ţărilor emergente din regiune, au dus la prima intervenţie directă din ultimii ani a BNR īn piaţa valutară, leul devenind din ce īn ce mai sensibil īn urma crizei financiare internaţionale.

Leul a oscilat īntre un nivel minim de 3,7650 lei/euro şi unul maxim de 3,98 lei/euro pe parcursul ultimei săptămāni, influenţat, īn principal, de evoluţiile monedelor emergente, sensibile īn faţa turbulenţelor din pieţele financiare internaţionale.

Căderile īnregistrate de cele mai importante burse şi ştirile negative legate de criza mondială au atras chiar şi fluctuaţii de 16 bani pe perioade scurte de timp, Banca Naţională a Romāniei (BNR) luānd astfel decizia de a interveni direct pe piaţa valutară īn ultima zi a săptămānii, īntr-o īncercare de a stabiliza leul.

Mesajul de luni al premierului şi guvernatorului BNR a calmat piaţa, īnsă pentru scurt timp

Moneda naţională a deschis săptămāna īn depreciere şi s-a prăbuşit īn primele ore de tranzacţionare de luni cu aproximativ 9 bani, pānă la 3,98 lei/euro. Declaraţiile premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au ajutat, īnsă, leul să recupereze uşor din pierderi, atāt pe finalul zilei de luni, pānă la o īnchidere de aproximativ 3,95 lei/euro, cāt şi pe parcursul zilei de marţi, cānd leul s-a apreciat pānă la 3,91 lei/euro.

Primul ministru şi guvernatorul BNR au ţinut să dea asigurări, luni, că Guvernul şi banca centrală sunt gata, īn actualul context financiar internaţional, să intervină īn piaţă punctual "atunci cānd este nevoie", "cu cāt este nevoie", dar nu consideră necesare măsuri generale de intervenţie.

Guvernatorul BNR susţinea că deprecierea leului nu a ieşit din limitele normalului, ci se justifică prin starea de incertitudine din piaţa interbancară, "avānd īn vedere evoluţiile din ultima vreme de pe pieţele internaţionale şi cele din ultima săptămānă de pe plan intern".

Astfel, dacă luni, banca centrală anunţa un curs de referinţă de 3,9410 lei/euro, marţi, BNR publica un curs valutar de 3,9277 lei/euro.

Piaţa a suspectat intervenţia BNR īncă de miercuri

Leul a īnchis ziua de marţi īn uşoară depreciere, la 3,92 lei/euro şi a īnceput ce-a dea treia şedinţă a săptămānii la un curs de 3,95 lei/euro. Cu toate acestea, moneda naţională a īnceput miercuri să se aprecieze puternic, īncă din primele ore de tranzacţionare, pānă la 3,92 lei/euro, pentru ca apoi să cāştige teren īn faţa euro pānă la 3,8550 lei/euro.

Dacă evoluţia leului din primele două şedinţe ale săptămānii a fost īn concordanţă cu mişcările monedelor naţionale de pe celelalte pieţe regionale emergente, aprecierea puternică de miercuri a fost īn opoziţie cu cea de pe pieţele din regiune, care pierdeau teren īn faţa monedei europene. O astfel de evoluţie a făcut mai muţi analişti să suspecteze o intervenţie indirectă a BNR pe piaţa valutară.

"Toate celelalte valute emergente din regiune s-au depreciat īn această şedinţă, pe cānd leul s-a apreciat. Putem suspecta că BNR a intervenit indirect īn piaţa valutară, pentru a preveni deprecierea monedei naţionale", declara, miercuri, dealerul şef al Băncii Transilvania, Ioan Bīrle, pentru NewsIn.

"Cursul a deschis şedinţa de miercuri la 3,9470-3,9500 lei/euro, mult mai sus decāt īnchiderea de marţi, ca urmare a scăderilor puternice de pe bursele internaţionale. Cu toate acestea, deşi monedele regionale se depreciau, leul a cāştigat teren īn faţa euro pānă la 3,92 lei/euro", constatau şi analiştii ING.

Anunţul marilor bănci centrale de reducere a dobānzilor cheie ajută leul īncă o dată

După un curs de referinţă de 3,9233 lei/euro, anunţat de BNR, moneda naţională a īnchis şedinţa valutară de miercuri la cotaţii de aproximativ 3,87 lei/euro. Aprecierea din ultima parte a şedinţei a venit pe fondul anunţului făcut de marile bănci centrale, printre care Banca Centrală Europeană (BCE), Federal Reserve şi Bank of England (BoE), de a reduce dobānzile de politică monetară cu cāte o jumătate de punct procentual, īntr-o acţiune concertată menită să ajute băncile să facă faţă crizei economice globale.

Efectele deciziei luate de şase mari bănci centrale s-au văzut şi joi, cānd leul şi-a continuat aprecierea şi a cāştigat aproximativ 12 bani, de la 3,89 la 3,7650 lei/euro, īn ton cu regiunea, BNR anunţānd un curs de referinţă de 3,8249 lei/euro.

Căderile de pe marile burse au atras, vineri, fluctuaţii puternice īn regiune

Leul a deschis şedinţa de vineri cu o depreciere masivă, pānă la 3,9350 lei/euro. Zvonurile că banca ungurească OTP Bank ar putea fi naţionalizată au depreciat puternic forintul, care a influenţat īntreaga regiune. Mai mult, piaţa valutară a fost influenţată negativ de evoluţia burselor, īn condiţiile īn care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, vineri, o sesiune de predeschidere prelungită, pānă la ora 16:00, decizia fiind luată īn contextul internaţional, īn care bursele mondiale s-au prăbuşit.

Astfel, indicele Nikkei al bursei din Tokyo a īnchis şedinţa de vineri cu o scădere spectaculoasă, de 9,62%, cea mai abruptă din ultimii 21 de ani, după ce la bursa din New York, indicele Dow Jones īncheiase şedinţa de joi cu o scădere spectaculoasă de 7,33%, din cauza temerilor legate de situaţia sistemului financiar mondial.

BNR intervine direct īn piaţa valutară, pentru prima dată īn ultimii ani

Ulterior, leul s-a apreciat cu 16 bani, pānă la 3,77 lei/euro, iar, la ora 13:03, BNR a decis să intervină īn mod direct īn piaţa valutară, după ce moneda naţională īnregistrase fluctuaţii puternice, ca şi restul monedelor din regiune. Astfel, banca centrală a intervenit prin vānzarea a aproximativ 40 milioane euro, pentru "testarea funcţionării pieţei īn contextul actual de volatilitate şi incertitudine şi pentru īnţelegerea unor necorelări īntre datele statistice de pe pieţele monetară şi valutară şi cotaţiile existente pe aceste pieţe", conform comunicatului trimis ulterior de BNR.

După intervenţia BNR, leul s-a stabilizat la 3,8050 lei/euro pānă la finalul şedinţei, īn urma unor marcări de profit, iar banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 3,7690 lei/euro.

"Este, īn primul rānd, un semnal că BNR este gata să facă operaţiuni direct. Cred că o să fie tot mai multe intervenţii īn piaţă, din moment ce băncile centrale şi chiar guvernele au acţionat prin naţionalizări sau garantări de depozite", spunea, vineri, dealerul şef al Băncii Transilvania, Ioan Bīrle.

La ora 16:00, BNR a anunţat că a testat din nou piaţa valutară "pentru a verifica realitatea cotaţiilor", fără să efectueze, īnsă, vreo tranzacţie.

"Banca centrală poate vrea să aprecieze leul pānă la 3,70 lei/euro, dar nu cred că ar putea să ajungă acolo. Criza financiară pune presiune foarte mare, iar BNR nu are foarte mare libertate de mişcare īn aceste condiţii", spunea, vineri, Ciprian Mihai, şef de departament īn cadrul trezoreriei Volksbank Romānia.

Cu toate acestea, analiştii Raiffeisen Bank Romānia consideră că "aversiunea la risc a investitorilor va continua să fie principalul element care va mişca leul şi īn perioada următoare".

Aceştia anticipează că leul va recupera din terenul pierdut pānă la finalul acestui an, cānd ar urma să fie cotat la 3,60 lei/euro, nivel la care s-ar putea menţine pānă īnspre jumătatea lui 2009, cānd s-ar putea aprecia la 3,58 lei/euro.