Birgit Niessner, Erste Group: Pentru a ajunge din urma tarile europene, trebuie sa va bazati mai mult pe educatie si cercetare |
Autor: Bancherul.ro 2013-02-20 23:21 |
|
De la căderea comunismului, Europa Centrală si de Est a devenit un exemplu de manual de convergentă economică, prin integrarea în UE, se arata intr-un raport realizat de analista Erste Bank, Birgit Niessner (foto). Cu toate acestea, criza financiară a pus o frână în calea acestui proces.
Raportul Erste Group "Convergentă 2.0" publicat astăzi (VEZI aici raportul) constată că factorii de crestere raman intacti, dar in urmatorul deceniu statele din Estul si Centrul Europei (ECE) ar trebui să treaca de la un model de convergenta clasic, prin imitatie, la un sistem bazat pe cunoastere, cu o valoare adăugată mai mare, precum si exporturi mai diversificate.
"Doar competitivitea costurilor nu este suficienta atunci când tările se apropie de frontiera tehnologică; tările din ECE vor trebui să-si crească productivitatea capitalului si a fortei de muncă prin mijloace proprii, de aceea investitiile în educatie, cercetare si dezvoltare sunt esentiale", considera Birgit Niessner, analist-sef al CEE Macro Research în cadrul Erste Group.
Romania se mandreste insa, deseori, cu o populatie educata si cu multi olimpici care castiga diverse concursuri internationale. De ce am mai avea, asadar, nevoie de investii in educatie si nu mai degraba pentru stimularea infiintarii de companii mici in care sa lucreze acesti specialisti? am intrebat-o pe Birgit Niessner. Aceasta demitizeaza insa, pe baza statisticilor, gradul de educatie al romanilor.
"S-ar putea sa fie mai multi oameni educati în România decat se arata in EU Strategy 2020, cu aproximativ 20% din persoanele între 30 si 34 de ani care au urmat o universitate, referinta fiind stabilită la 40%. Sunt de acord insa ca este inutila cunoasterea daca nu este valorizata. Deci, adevărata provocare este de a aplica cunostintele în companii nationale - fie ele mari sau mici", a raspuns Niessner.
Dar avand in vedere succesul unor povesti de succes precum Dacia, ce se bazeaza pe competitivitatea prin pret, nu cumva acest tip de convergenta va ramane viabil si in urmatorii ani in tara noastra?
Niessner: "Există competitivitate prin pret si non-pret, aceasta din urma fiind bazata pe cercetare si dezvoltare, printr-o serie de măsuri care pot fi luate într-o tară. Iată un exemplu: În ECE nu trebuie sa construiti de la zero universităti, astfel ca o masura ar fi intensificarea cooperării intre firmele private, institutele de cercetare si universitati".
Analista Erste Bank considera, insa, ca "modelul Dacia este o reteta pentru succes. Europa este unic în sensul că lanturile valorice sofisticate si legaturile de comert au loc între tările avansate si cele emergente. În alte regiuni ale lumii, spre tarile in curs de dezvoltare se extinde doar linii de asamblare simple si productia de nivel scăzut, în timp ce în ECE investitorii straini au adus si noii tehnologii."
|
|