www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Misu Negritoiu: constructor de institutii, formator de lideri, neinfricat in exprimarea opiniilor

Autor: Bancherul.ro
2013-02-12 11:20
Misu Negritoiu este un patriarh al vietii economice si financiar-bancare din Romania si-l putem caracteriza ca fiind unul dintre cei mai respectati bancheri si lideri de opinie, datorita succesului profesional si curajului in exprimarea opiniilor. Este un reformator dar si constructor de institutii, formator de oameni, lider de opinie libera si curajoasa.

Se mandreste cu faptul ca provine dintr-o familie de tarani din Oltenia (Dabuleni), astfel ca si-a croit singur drum in viata spre cele mai inalte functii din stat si mediul privat, atat in perioada comunista cat si in democratie. Cateva dintre secretele lui: cititul si autoperfectionarea, curajul in exprimarea opiniilor.

Misu Negritoiu: „Pe mine mă întreabă lumea cum am ajuns aici, fiind născut la ţară, nu din fiu de preot, de învăţător, de negustor, nu din intelectualitatea satului. În copilărie am muncit, iar mai târziu ar fi trebuit să muncesc în continuare pământul. Lumea se uită la mâinile mele, la mine şi felul meu de a fi, şi se întreabă cum poate veni un om de la ţară fără să aibă degetele crăpate de muncă. Iar eu le răspund că nu ştiu, este natural, vine poate din destin. Am învăţat foarte bine când eram mic, dar nici asta nu este o explicaţie, pentru că şi alţii au învăţat bine. Cred că cititul m-a modelat. Eu am citit foarte mult în copilărie, foarte multă literatură universală, am văzut lumea prin ochii cititorului înainte dea vedea lumea fizic.”

Daca ne uitam la evolutia lui in viata, observam ca invatatura si destinul l-au ajutat sa ajunga la cea mai elitista facultate de economie romaneasca, mai exact cea de comert exterior de la ASE Bucuresti. Dupa absolvire, in 1973, a lucrat la 2 intreprinderi de comert exterior, dupa care intra in aparatul statului comunist, la Ministerul Comertului Exterior, in anii 80. Astfel ajunge in America, la New York şi Los Angeles, fapt care i-a atras suspiciunea ca ar fi colaborat cu Securitatea, negata insa public de catre Negritoiu.

Revenit in tara spre finalul anilor 80, la exportatorul de pielarie si incaltaminte Arpexim, incearca sa restructueze societatea, punandu-si in cap reprezentantii partidului, astfel ca este dat jos. Isi castigase insa simpatia colegilor, astfel ca dupa Revolutie este reinstalat director de catre comitetul revolutionar din intreprindere. S-ar putea spune, asadar, ca si Negritoiu a facut parte dintre putinii disidenti ai regimului comunist.

Revine in 90 in comertul exterior si in diplomatie, ca sef al sectiei economice de la New York, precum si in politica, ca membru in partidul neo-comunist condus de Ion Iliescu, actualul Partid Social Democrat (PSD), odata cu preluarea conducerii Agentiei de promovare a investitiilor straine si apoi al unui consiliu de strategie si reforma in guvernul Vacaroiu.

Nu reseste insa, intr-un guvern socialist, sa obtina sprijinul programelor de reforma pe care si le-ar fi dorit, asa incat demisioneaza din guvern si devine consilier al presedintelui Iliescu, la Cotroceni, acolo unde destinul ii va scoate in cale desavarsirea profesionala ca bancher, la ING.

Mai intai insa, destinul il pune la o noua incercare, Negritoiu ajungand deputat in Parlament, la alegerile din 1996. Nu sta acolo decat un an, pentru ca in 1997 primeste o oferta de a lucra la ING in Romania, de la reprezentantii bancii olandeze cu care se intalnise cand era la Cotroceni.

„Am ajuns in politica dintr-un sentiment al datoriei”

Misu Negritoiu: „Eu nu am fost destinat să fiu om politic. Am ajuns în politică aproape dintr-un sentiment al datoriei mai degrabă decât ca o ambiţie politica sau personala. Am plecat in momentul în care acest sentiment al datoriei nu şi-a găsit un corespondent pe partea de cerere de oameni politici şi nu am putut cupla cu echipe performante în care să fi crezut sau cu care sa avem aceleasi principii. Am văzut că mulţi au de fapt fie alte interese personale, fie nu puteau să facă altceva. Eu am vrut să mă verific pe mine că pot să fac şi altceva. Eram şi sub presiunea publicului, pentru ca atunci, ca şi acum, politicienii sunt plătiţi din veniturile oamenilor si trebuie sa raspunzi la acest sprijin prin a face suficient de multe pentru ei, dar cum nu puteam, am simtit ca sunt o cheltuială aproape inutilă. Atunci am vrut să fac altceva şi mi s-a oferit această şansă, la ING, care a fost prima mea bucurie.”

"Una e sa fii profesor si alta sa lucrezi in banca"

Misu Negritoiu: „Încercam atunci să-mi găsesc ceva de lucru, pentru că locul meu nu era în Parlament, întrucât această instituţie, ca şi acum, era manipulată, iar eu nu sunt un tip aşa uşor manipulabil, vreau să mă exprim, iar acolo nu era spaţiu in care să te exprimi liber. De asta m-am bucurat, dar si faptul în sine că te recrutează este un succes. In plus, era o multinaţională, iar eu aveam deja 47 de ani.

Pe de alta parte, principiile mele de viaţă, profilul, structura interioară, m-au ajutat sa ma adaptez şi sa ma apropiu faorte mult de valorile culturii corporatiste, care sunt transparenţă, dialog direct, profesionism, deschidere, o conducere mai degrabă orizontală decât verticală.

Când am intrat în ING, în primul an, am început cu pregătire, training. Eu eram profesor la ASE, predam un curs, citisem foarte mult pentru cursul meu, dar una este să fii profesor şi alta să lucrezi concret. Şi am intrat pe un domeniu, corporte finance-investment banking, unde trebuia să mai învăţ, pentru că nu făcusem asta la şcoală.

M-am dus apoi la un curs la Londra, unde m-am întâlnit cu colegi din ING din toată lumea. Când au văzut de unde vin, că am fost vicepriministru şi că am luat-o de la capăt ca să studiez corporate finance şi capital management cu ei acolo, m-au întrebat de ce am mers acolo, iar printre altele le-am spus că vreau să fac şi eu nişte bani cinstit şi să muncesc. Iar cineva din Orientul Mijlociu mi-a spus ca la ei e invers: când lumea vrea să facă bani, se duce în politică. Iar în România vedem că e cam la fel: dacă ne uităm la declaratiile de avere ale celor mai cinstiţi politicieni, vedem ca au in conturi mai mulţi bani decât mine. Eu însă i-am făcut când si cum a trebuit şi sunt mulţumit cu asta.”

Constructor de institutii

In 1999 este promovat director general adjunct al ING Romania, pozitie pe care ramane timp de 7 ani, pana in 2006, cand preia pozitia de director general.

Misu Negritoiu: ”Eu am fost prin vocaţie un constructor de instituţii. Înainte, pe vremea lui Ceauşescu, am restructurat o întreprindere la care am fost director, în ciuda tuturor vicisitudinilor din ultimii ani ai regimului. În primii ani ai sistemului de economie de piaţă am făcut o instituţie care se numea Agenţia Română de Dezvoltare, care a coordonat asistenţa financiară din străinătate şi a promovat investiţile străine. Şi am format oameni, individual, care nu aveau nicio legătură cu această meserie dar care erau inteligenţi, erau deschişi, tineri sau bătrâni nu contează, şi care şi-au găsit de lucru ulterior în sectorul privat. Aici a fost a treia mea construcţie instituţională.

Când am venit în ING erau 100 de oameni, iar acum sunt aproape 2000. Foarte mulţi dintre aceştia, mai ales din structurile de conducere, sunt oameni formaţi de mine, oameni pe care eu am început să-i recrutez de pe bancile facultatii acum 10-15 ani.”

Dupa ce a construit, timp de 6 ani, o banca solida pe piata romaneasca, ce poate functiona acum din inertie, si fara el, Negritoiu s-a retras, din septembrie 2012, de la conducerea executiva, insa a ramas in banca, in pozitia de Chairman.

Misu Negritoiu: „ING este azi o institutie completă, e o bancă universală, integrată, solidă, curată. Misiunea mea s-a cam terminat. De acum încolo trebuie create conţinut, produse, inovare, îţi trebuie alt gen de experienţă, de expertiză internaţională. De acum încolo trebuie produse mai multe, mai multă substanţă.”

Acum, din noua poziţie neexecutiva de presedinte al ING, Mişu Negriţoiu va avea mai mult timp pentru a se ocupa de proiecte care-i sunt dragi, în special de cele care să aducă mai multă substanta şi implicit mai multă înţelepciune atât în dezbaterile publice cât şi în mediul academic sau cel bancar. Educaţia financiară, dar şi politică, este esenţială pentru renovarea instituţională a României.

„Banca imi ramine la suflet, dar vreau sa fiu mai activ in afara bancii. Vreau sa particip in Romania mai mult la formarea de opinii, de orientari, de politici. Până acum, intervenţiile mele erau întâmplătoare, erau mai mult ca un strigăt, citeodata de disperare, decât ca o contributie bine documentata si structurata.

Curajul de a-si exprima liber opinia, chiar si criticand BNR-ul

Strigatele de disperare ale lui Misu Negritoiu au fost insa unele distincte in peisajul economico-bancar din Romania, el fiind poate singurul bancher care a avut curajul de a-si spune fara rezerve opiniile cu privire la politica BNR, desi aceasta era institutia care reglementa si supraveghea banca pe care o conducea.

De ce a fost el printre putinele voci critice la adresa BNR?

Misu Negritoiu: “Este vorba de un fenomen cultural, care începe din şcoală şi continuă toată viaţa, şi anume acela al dreptului la opinie, a puterii şi curajului de a avea o opinie. Asta face parte din democraţie şi economia de piaţă, care funcţionează cu o multitudine de operatori ce acţionează într-un fel sau altul, dar nu în acelaşi sens, astfel încât conferă echilibru pieţei. Din acest motiv exista vânzători şi cumpărători. Economia de piaţă este până la urmă o economie de comportamente: fiecare ia o anumită poziţie, bazată pe o percepţie proprie şi pe un interes personal, iar din asta rezultă echilibrul de piaţă.

Democraţia funcţionează pe bază de multitudine de opinii, nu poate să funcţioneze după un ghid pe care să-l dea cineva şi toţi se aliniază. Asta se vede tot mai puţin în societatea românească, dacă ne comparăm cu ţările dezvoltate, democratice, unde oamenii au convingeri şi opinii proprii şi nu le e teamă să le exprime. Ei le exprimă pentru că ele fac parte din procesul democratic de luare a unei decizii în diversitatea de opinii.

Eu am curajul acestor opinii pentru că eu am trecut prin nişte etape, pentru că eu am fost în tranziţie promotorul reformelor şi am încurajat reforma, am încurajat libertatea şi diversitatea opiniilor. De aceea mi-a fost uşor să-mi exprim opiniile mai târziu.

Nu critic nici banca centrală nici pe Mugur Isărescu, îmi spun pur şi simplu parerea. Din multitudinea de opinii se dovedeşte că obţinem rezultate pozitive.

Dar asta se întâmplă nu doar în piaţa bancară ci şi în general, inclusiv în politică. Aţi văzut pe cineva exprimând alte opinii din partea majoritată în tot USL-ul? Are cineva acolo şi alte opinii? Nimeni, pentru că nu au curajul opiniilor sau inteleg gresit disciplina de partid. Eu am fost pur şi simplu mai liber în exprimare. Atâta tot.”

E nevoie de mai multe opinii si dezbateri pe fond

Negritoiu apreciaza ca este esential sa avem mai multe opinii si dezbateri pe fond, care sa ajute la o constructie de institutii de care Romania are mare nevoie.

Misu Negritoiu: „Trebuie încurajată multitudinea de opinii şi dezbaterea de fond, sunt mult prea sătul de dezbateri pe formă şi pe persoane. Eu chiar sunt obsedat de construcţia instituţională şi până la urmă m-ar fi bucurat să fi contribuit la construcţia unei instituţii care să ajute economia, societatea, sistemul, decât la construcţia unei instituţii private. Dar, până la urmă e bine că a ieşit şi asta şi că durează. Sigur că se pot face lucruri şi în spaţiul public care să dureze si cred ca pot să mai fac mai mult aici.”