www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Bank sustine cursuri de educatie financiara si de administrare a bugetului in scoli si licee

Autor: Bancherul.ro
2013-01-29 10:37
Raiffeisen Bank si fundatia Junior Achievement continua si in acest an un program de educatie financiara in cadrul unor licee din tara (ABCdar bancar), iar in premiera initiaza un curs si pentru copiii din din clasele pregatitoare şi clasa întâi.

Un numar de 77 de cadre didactice şi 50 de consultanţi Raiffeisen Bank derulează la clasă activităţile din cele două programe.

Scopul acestora este de a facilita înţelegerea unor concepte şi mecanisme de folosire a bugetului de venituri şi cheltuieli, economii, investiţii, carduri şi modalităţi de plată moderne, utilizarea creditului, asigurări şi opţiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activităţi de tipul learning by doing desfăşurate în şcoală, se arata intr-un comunicat al celor doua institutii.

Comunicat de presa Raiffeisen Bank:

1 250 de elevi de la clasele pregătitoare şi întâi şi 1000 de elevi de liceu învaţă ce înseamnă să fii un consumator chibzuit

Bucureşti, 29 ianuarie 2013 - Raiffeisen Bank şi Junior Achievement susţin în acest an şcolar dezvoltarea competenţelor financiare ale elevilor prin două programe educaţionale pentru ciclul primar (programul „Noi înşine”) şi liceal („ABCdar bancar”). 77 de cadre didactice şi 50 de consultanţi Raiffeisen Bank derulează la clasă activităţile din cele două programe.

Iniţiativa unui program de educaţie financiară adaptat grupei de vârstă 6-7 ani vine în contextul raportului Comisiei Europene, potrivit căruia România face parte din statele care nu asigură prin programa naţională pentru ciclul primar dezvoltarea competenţelor transversale precum spiritul civic, spiritul antreprenorial, competenţe IT şi de administrare a resurselor financiare.

Programul educaţional „Noi înşine” se adresează clasei pregătitoare şi clasei întâi. Această versiune pilot a programului conţine şi o serie de activităţi auxiliare prin care elevii câştigă puncte la parcurgerea corectă a fiecărei activităţi şi intră în „Clubul copiilor harnici şi chibzuiţi”.
Programul se derulează în 24 şcoli din 10 oraşe: Bucureşti, Alexandria, Braşov, Călăraşi, Cluj Napoca, Constanţa, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Timişoara.

„Schimbările au fost în primul rând observate de părinți. Aceștia au spus că într-adevăr copiii au devenit ceva mai chibzuiți. Personal am fost impresionată de răspunsurile lor din cadrul lecțiilor. De exemplu, la întrebarea "Ce ați face dacă ați avea salariu?" niciun elev nu a răspuns că și-ar cumpăra dulciuri sau jucării, ci că ar cumpăra mâncare, haine, ar plăti facturile și chiria și i-ar ajuta pe cei săraci. Menționez că nu li s-a sugerat niciun răspuns și majoritatea au 7 ani, adică sunt destul de mici. Evident se observă o responsabilizare.”, a declarat Petrache Gabriela Nicoleta, învățătoare la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galați.

Colaborarea dintre Raiffeisen Bank şi Junior Achievement a început în anul şcolar 2010-2011, prin programul educaţional „ABCdar Bancar”. Programul se adresează tinerilor din grupa de vârstă 15 - 19 ani şi facilitează înţelegerea unor concepte şi mecanisme de folosire a bugetului de venituri şi cheltuieli, economii, investiţii, carduri şi modalităţi de plată moderne, utilizarea creditului, asigurări şi opţiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activităţi de tipul learning by doing desfăşurate în şcoală.

„Prin programele educaţionale pe care le susţinem ne dorim ca tot mai mulţi tineri din România să-şi însuşească cunoştinţele de bază în materie de finanţe personale. Programul ABCdar Bancar este deja la a treia ediţie şi a ajuns la peste 2600 elevi din 76 de licee, din 63 localităţi. Aceste cunoştinţe le sunt extrem de utile pentru o viaţă activă şi independentă financiar, mai ales când ele sunt dezvoltate de la vârste cât mai fragede. Prin urmare, începând cu acest an şcolar, unul din programele educaţionale, şi anume ‘Noi Înşine’, se adresează elevilor din clasele pregatitoare şi întâi. Pentru acest curs am pregătit diverse activităţi practice şi distractive prin care elevii dezvoltă competenţe transversale, care îi ajută să fie mai pregătiţi şi să reuşească atât la şcoală, cât şi în afara ei” – Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.

Lista instituţiilor de învăţământ participante în programul „Noi înşine”

ŞCOALA GENERALĂ NR. 7 - ALEXANDRIA
ŞCOALA GENERALĂ NR. 5 – BRAŞOV
ŞCOALA GIMNAZIALĂ I H RĂDULESCU – bUCUREŞTI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ MARIA ROSETTI – BUCUREŞTI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ PIA BRATIANU – BUCUREŞTI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ VASILE ALECSANDRI – BUCUREŞTI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 150, SFâNTUL ELEFTERIE – BUCUREŞTI
COLEGIUL ECONOMIC - CĂLĂRAŞI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE TITULESCU – CĂLĂRAŞI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – CĂLĂRAŞI
LICEUL TEORETIC NICOLAE BĂLCESCU – CLUJ NAPOCA
TRANSYLVANIA COLLEGE – CLUJ NAPOCA
ŞCOALA ANGHEL SALIGNY - CONSTANŢA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ MIHAI VITEAZUL – CONSTANŢA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE TONITZA – CONSTANŢA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ REMUS OPREAN – CONSTANŢA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 3 – FOCŞANI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ANGHEL SALIGNY – FOCŞANI
ŞCOALA GIMNAZIALA DIMITRIE CANTEMIR – GALAŢI
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ION CREANGĂ – GALAŢI
ŞCOALA GIMNAZIALA SFÂNTA ANA – GALAŢI
ŞCOALA GIMNAZIALA NICOLAE IORGA – PLOIEŞTI
COLEGIUL NAŢIONAL BANAŢEAN – TIMIŞOARA
LICEUL TEORETIC NIKOLAUS LENAU – TIMIŞOARA

Lista instituţiilor de învăţământ participante în programul „ABCdar bancar”

COLEGIUL ECONOMIC DIONISIE POP MARTIAN - Alba Iulia
LICEUL TEHNOLOGIC MIHAI VITEAZUL – PiteŞti
COLEGIUL TEHNIC LETEA - Bacău
COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BistriŢa
COLEGIUL TEHNIC GHEORGHE ASACHI - BotoŞani
GRUP SCOLAR VICTOR JINGA – Săcele
COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE LAZAR – BucureŞti
COLEGIUL TEHNIC DE ARHITECTURă ŞI LUCRăRI PUBLICE I.N. SOCOLESCU – BucureSti
GRUP SCOLAR ECONOMIC ADMINISTRATIV MIRCEA VULCăNESCU – BucureŞti
LICEUL ECONOMIC COSTIN C KIRITESCU- BucureŞti
ŞCOALA SUPERIOARă COMERCIALă NICOLAE KRETZULESCU –BucureŞti
LICEUL TEORETIC TUDOR ARGHEZI - Craiova
COLEGIUL DE INDUSTRIE ALIMENTARă ELENA DOAMNA - GalaŢi
COLEGIUL ECONOMIC VIRGIL MADGEARU – GalaŢi
COLEGIUL COMERCIAL VIRGIL MADGEARU – Târgu-Jiu
COLEGIUL TEHNIC MATEI CORVIN - Hunedoara
LICEUL PEDAGOGIC MATEI BASARAB -Slobozia
COLEGIUL TEHNIC DE ELECTRONICă ŞI TELECOMUNICAŢII – IaŞi
COLEGIUL ECONOMIC DIMITRIE CANTEMIR - Suceava
LICEUL TEORETIC IRIS – TimiŞoara
COLEGIUL ECONOMIC -Râmnicu Valcea
GRUP SCOLAR INDUSTRIAL "ION MINCU" - Vaslui
LICEUL TEORETIC EMIL RACOVIŢă - Vaslui
GRUP ŞCOLAR INDUSTRIAL GHEORGHE DUCA – ConstanŢa
GRUP ŞCOLAR BARBU STIRBEY - Buftea