www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce spune reprezentantul FMI despre legea prin care se elimina clauzele abuzive din contractele de credit: Nu aruncati copilul cu tot cu apa din copaie

Autor: Bancherul.ro
2013-01-29 14:45
FMI sugereaza amanarea legii prin care se pot elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei banci, in cazul in care respectiva clauza a fost depistata de o instanta de judecata intr-un singur caz, „pentru a se evita producerea unor pagube mari sectorului financiar, fara motive intemeiate”.

Este vorba de noile prevederi ale Codului de procedura civila, ce ar putea intra in vigoare de la 1 februarie, prin care se modifica Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Conform noilor prevederi, daca o instanta de judecata decide ca o clauza dintr-un anumit contract de credit este abuziva, atunci respectiva clauza va trebui eliminata din toate contractele de acel gen.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis la sfarsitul anului trecut o scrisoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Justitiei, cerandu-le ajutorul in acest caz, intrucat legea ar produce bancilor pierderi de 600 de milioane de lei anual.

In scrisoarea de intentie cu FMI, Guvernul se angajeaza sa elaboreze un studiu de impact pentru aflarea efectelor noii legi, inainte ca aceasta sa-si produca efectele.

„Pentru că păstrarea disciplinei între debitori contribuie semnificativ la consolidarea stabilităţii financiare, vom face toate eforturile să evităm adoptarea iniţiativelor legislative (de exemplu, propunerile pentru legea insolvenţei particularilor şi cea privind colectarea datoriilor), sau de amendare Ordonanţei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare.

În această privinţă, vom elabora un studiu de impact şi o consultare publică cu părţile interesate privind Legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte dispozițiile privind clauzele abuzive din contractele de împrumut, înainte ca aceasta să intre în vigoare", se arată în draftul scrisorii de intenţie cu FMI”, se arata in scrisoarea de intentie.

Erik de Vrijer: Punerea în aplicare a Codului civil se va face într-un mod care să protejeze consumatorii și sa minimalizeze riscurile ca băncile sa refuze să acorde împrumuturi

Iata ce a declarat astazi seful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, in cadrul unei conferinte de presa la BNR, intrebat despre aceasta problema:

„În primul rând, noi credem că o protecție adecvata a consumatorilor în cazul tranzacțiilor financiare este foarte importantă. In multe țări, supravegherea sectorului financiar și a băncilor este în grija unei autoritati, iar supravegherea modului de functionare a piețelor financiare si protecția consumatorilor este in grija altei institutii. Deci, ca principiu, credem că este foarte important acest lucru.

Cu toate acestea, la fel de important este si modul în care legile sunt aplicate. Nu trebuie afectate instituțiile financiare și băncile, deoarece riscurile potențiale sunt prea mari. De aceea, am convenit cu guvernul și banca centrală, care urmareste aceste probleme foarte atent, că va fi făcut un fel de studiu de impact și de examinare a procedurilor, pentru a se asigura ca punerea în aplicare a Codului civil se va face într-un mod care să protejeze consumatorii și sa minimalizeze riscurile ca băncile sa refuze să acorde împrumuturi pentru consumatori, pentru că este prea periculos. Nu trebuie să arunci copilul cu tot cu apa de copaie, asta e ideea."

Reprezentantul FMI a dat de inteles ca daca va intra in vigoare de la 1 februarie, aplicarea legii ar putea fi amanata pana la finalizarea studiului de impact.

„Noi înțelegem că această lege intră în vigoare condiționată de alte legi, poate de la 1 februarie, poate mai târziu, iar în cazul în care intră în vigoare noi credem că ar fi bine să se aștepte cu aplicarea legii până cand studiul de impact si evaluarea vor fi finalizate, pentru a se evita producerea unor pagube mari sectorului financiar, fără motive întemeiate. "