www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR nu va permite aprecierea leului sub 4,3 lei/euro, considera economistii BCR

Autor: Bancherul.ro
2013-01-24 17:25
Economia românească va trece printr-un proces gradual de revenire în 2013, ajutată de factori locali şi internaţionali care arată mai promiţător în comparaţie cu anul trecut, se arata intr-un raport al BCR de prognoza a economiei Romaniei in 2013 (vezi documentul atasat).

Resursele publice suplimentare furnizate economiei de către guvern, o recoltă agricolă normală după seceta severă din 2012 şi o redresare minoră a cererii externe vor susţine o creştere economică de 1,1%.

"Vedem bugetul de stat pe 2013 ca un buget pro-creştere economică şi considerăm că politicile publice vor susţine consumul gospodăriilor populaţiei.

Planurile guvernamentale de dezvoltare a infrastructurii rutiere sunt dependente de o îmbunătăţire rapidă a absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune şi totodată de dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea de autostrăzi peste Munţii Carpaţi", se arata in raport.

Inflatie de 4,1%, peste tinta BNR

Inflaţia va atinge un maxim de 5,6% în T2 2013 şi se va reduce apoi spre 4,1% în decembrie 2013, rămânând astfel în permanenţă deasupra ţintei BNR.

Majorările de preţuri administrate la electricitate (+6% în ianuarie şi +2% în iulie) şi la gaze naturale (+8% în iulie şi +2% în octombrie) vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la rata inflaţiei de 4,1% din decembrie 2013.

"Considerăm că dobânda de politică monetară va fi menţinută constantă la 5,25% în 2013 iar prima mişcare va fi o reducere în T1 2014. Cu toate acestea, lichiditatea suplimentară furnizată pieţei de către BNR va determina reducerea graduală a dobânzilor interbancare", apreciaza economistii BCR.

BNR nu va permite un curs mai bun de 4,3 lei/euro

BCR: "Estimăm un curs de schimb EURRON de 4,35 în martie şi 4,40 în decembrie 2013 şi considerăm că valul abrupt de optimism de pe pieţele financiare se va diminua treptat.

BNR şi Ministerul de Finanţe trebuie să facă plăţi totale de 5,2 miliarde euro către FMI în 2013, în timp ce Ministerul de Finanţe trebuie să plătească 1,8 miliarde euro investitorilor privaţi pe fondul ajungerii la scadenţă a unor obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală. Toate acestea ar putea limita aprecierea leului.

BNR va continua politica sa de flotare controlată a cursului de schimb şi nu va permite o apreciere a leului sub 4,3 datorită riscurilor implicate de o astfel de mişcare bruscă.

Modelul nostru de curs de schimb Behavioral Equilibrium Exchange Rate (BEER) arată că variabilele cu cea mai mare influenţă asupra cursului de echilibru sunt CDS-ul, investiţiile străine directe şi gradul de deschidere al economiei măsurat ca şi (exporturi+importuri)/PIB.

În 2013 ne aşteptăm la cotaţii ale CDS-ului sub 250 de puncte de bază în cea mai mare a timpului, la investiţii străine directe în creştere marginală la 1,9 miliarde euro şi la o rată medie a inflaţiei mai mare decât în 2012.

În aceste condiţii, cursul de schimb de echilibru este estimat la 4,4 în 2013 faţă de 4,3 în 2012."