Un deputat propune amanarea cu 2 ani a evacuarilor din casele executate silit |
Autor: Bancherul.ro 2013-01-15 08:28 |
|
Deputatul bucureştean Bogdan Diaconu pregăteşte o iniţiativă legislativă pe baza căreia evacuarea restanţierilor la credite sau la întreţinere s-ar putea face doar după doi ani de la momentul în care casele lor ar intra în executare silită. În prezent, evacuarea este interzisă doar în lunile de iarnă şi – potrivit statisticilor prezentate de iniţiator – există peste 100.000 de locuinţe în situaţia de a fi executate silit, scrie Adevarul.ro
„Potrivit situaţiei de la finele anului 2012, peste 100.000 de români se află în situaţia de risc de evacuare din locuinţe în urma contractării de credite şi a imposibilităţii de a achita ratele. Situaţia se referă nu doar la creditele ipotecare, ci şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite, unde nu s-a garantat cu locuinţa. O altă categorie numeroasă de cetăţeni este ameninţată de evacuare din locuinţe din cauza neplăţii taxelor la utilităţi. Astfel, peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei“, arată Bogdan Diaconu în expunerea de motive a iniţiativei sale.
Expunerea de motive a proiectului citat mai sus poate fi consultată pe site-ul deputatului, bogdandiaconu.ro.
Pe scurt, Diaconu propune o amânare cu doi ani a evacuării locatarului datornic (la credite bancare sau la întreţinere), lăsându-i acestuia timpul necesar remedierii financiare. În caz contrar, arată iniţiatorul, ar avea de pierdut atât locatarul – ale cărui şanse de redresare scad spre zero, cât şi instituţiei creditoare, care riscă să nu-şi mai primească niciodată banii. Modelul spaniol În Spania a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili care scapă astfel de evacuare din locuinţe pentru un termen de doi ani, timp în care să-şi poată reveni financiar şi să reia plata restanţelor la credite.
„Şi în România a fost adoptat un amendament la Legea locuinţei 114/97, care a fost reluat şi la intrarea în vigoare a noului Cod Civil de la 1 octombrie 2012. Dar impedimentul de evacuare a persoanelor din locuinţe se aplică în România doar în perioada dintre 1 decembrie şi 1 martie, adică în perioada de iarnă, insuficient pentru ca datornicii să-şi refacă situaţia financiară şi să fie capabili să reia plata datoriilor“, se mai arată în expunerea de motive.
Bogdan Diaconu arată, în concluzie, că este nevoie de o lege pentru amânarea executării silite a cetăţenilor datornici din locuinţele personale, pentru că altfel vom vedea distruse vieţile a zece de mii de români care sunt în impas financiar şi nu-şi mai pot plăti deocamdată datoriile. În Parlament, chiar de la începutul sesiunii „Propun spre dezbatere publică un proiect legislativ în acest sens, urmând ca, la debutul sesiunii parlamentare, să depun acest proiect rezultat în urma consultării cu cetăţenii, dar şi cu specialiştii din domeniu“, arată deputatul.
El precizează că „intenţia nu este de a încuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilităţi, ci de a-i sprijini pe cei care nu reuşesc efectiv să îşi achite restanţele, oferindu-le posibilitatea să îşi revină. Aruncarea lor din locuinţe prin executare silită înseamnă sfârşitul şansei la normalitate. Vor trebui, desigur, stabilite nişte plafoane, în aşa fel încât această măsură să îi vizeze pe cei care sunt într-o situaţie socială delicată (şomeri, familii cu copii, persoane cu venituri mici etc.).
|
|