www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bursa din Bucuresti scade in continuare

Autor: Bancherul.ro
2008-10-09 20:08
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat scăderi semnificative în şedinţa de joi, în ciuda revenirilor semnificative înregistrate de pieţele externe, cele mai afectate de panica investitorilor fiind SIF-urile, al căror indice sectorial a pierdut 7,43%.

În şedinţa de tranzacţionare de joi, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 77,5%, la 39,93 milioane lei (10,44 milioane euro), faţă de rulajul mediu al ultimelor trei zile, de 22,5 milioane lei, în condiţiile în care tranzacţiile bursiere au fost suspendate miercuri la BVB.

"S-a vândut destul de agresiv şi nu cred că rulajele au fost generate de investitorii mici, care au vândut în panică. Cred că au fost şi pachete medii şi mari plasate de investitorii străini. De remarcat este faptul că totuşi apar şi cumpărători pe situaţii de panică, având în vedere volumele generate azi", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 1,72%, până la 3.539,07 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 0,82%, până la 2.639,54 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 7,43%, până la 17.851,52 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a fost singurul care a închis pe verde şedinţa, cu o creştere de 0,24%, ajungând la 8.703,44 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,01%, până la 352,62 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a coborât cu 3,84%, până la 486,57 puncte.

"La noi, a continuat panica de ieri, ceea ce a dus la deprecierea SIF-urilor, comparativ cu celelalte pieţe externe unde lucrurile s-au mai liniştit. Aparent, investitorii au ieşit din starea de panică, însă se poate trece uşor de la o extremă la alta", a adăugat Necula.

Câteva ordine mai mari de vânzare prăbuşiseră indicele BET-FI cu 11%, după jumătatea şedinţei

Un eveniment de impact, apărut la scurt timp după jumătatea şedinţei de joi, a fost plasarea mai multor ordine mari de vânzare pe acţiunile societăţilor de investiţii financiare, care au prăbuşit indicele BET-FI cu 11%, în doar 10 minute, în condiţiile unei pieţe puţin lichide. În a doua jumătate a şedinţei, indicele BET-FI şi-a temperat scăderea, la circa 6% sub nivelul de închidere de miercuri, însă a impus celorlalţi indici o tendinţă descendentă.

"Nu prea ne aşteptam la o astfel de prăbuşire, dar piaţa ne-a oferit o surpriză mai puţin plăcută, în condiţiile în care bursele externe erau stabile, chiar în uşoară creştere", a declarat pentru NewsIn Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest.

Băncile centrale iau noi măsuri pentru a atenua criza de lichidităţi

Sectorul bancar a fost lovit puternic şi joi, iar băncile centrale s-au văzut nevoite să arunce din nou lichidităţi semnificative în piaţă (cazul Japoniei), precum şi să continue şirul preluărilor instituţiilor de credit, cum este cazul celei mai mari bănci din Islanda.

Banca centrală americană, Federal Reserve, a aprobat acordarea unui nou ajutor financiar, de 37,8 miliarde dolari, companiei de asigurări AIG, ce se confruntă cu grave probleme financiare. Noua finanţare se adăugă celei din septembrie, prin care guvernul american a preluat controlul AIG pentru 85 miliarde dolari. Ajutorul acordat vizează redresarea operaţiunilor prin care compania de asigurări împrumuta titluri de valoare.

Banca centrală a Japoniei a anunţat joi că va injecta în piaţa bancară un total de 4.000 miliarde yeni (30 miliarde euro), ce va constitui cea mai puternică intervenţie de urgenţă în pieţe. Banca centrală a acţionat în trei timpi, oferind dimineaţă două tranşe de câte 1.000 miliarde yeni şi o tranşă de 2.000 miliarde yeni după-amiază, pentru a răspunde nevoii de lichiditate a băncilor.

În Europa blocajul cauzat de criza financiară continuă, iar guvernul islandez se vede nevoit să preia conducerea celei mai mari bănci locale, Kaupthing Bank, din cauza datoriilor ridicate ale acesteia, după ce achiziţionase anterior băncile Glitnir şi Landsbanki. Băncile din acestă ţară au datorii de aproximativ 61 miliarde dolari, sumă de 12 ori mai mare decât economia ţării, potrivit unor date relevate de Bloomberg. În aceste condiţii, oficialii guvernului au în vedere contractarea unui împrumut din partea Rusiei şi este posibil să ceară ajutorul Fondului Monetar Internaţional, pentru garantarea depozitelor.

În acelaşi timp, potrivit revistei săptămânale Challenges, Societe Generale, al doilea grup bancar din Franţa, ce are o poziţie solidă pe piaţă, şi-ar putea permite să facă o ofertă de preluare a băncii italiene UniCredit SpA.

Ca urmare a acestor măsuri, bursele europene se apreciau puternic la ora închiderii Bursei de la Bucureşti, deşi contextul internaţional rămâne unul sumbru. Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, creştea cu 1,62% până la 4.437,56 de puncte, cel al pieţei germane, DAX, câştiga 1,67%, la 5.097,56 puncte, în vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, urca spectaculos, cu 2,44%, până la nivelul de 3.582,24 puncte.

Titlurile SIF-urilor au generat cele mai mari rulaje, pe volatilităţi ridicate

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa de joi, de 5,16 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 9,09%, la 0,80 lei, în timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,84%, până la cotaţia de 8,30 lei, în urma unor schimburi de 4,84 milioane lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au ieftinit cu 7,84%, la preţul de 0,94 lei, pe o lichiditate de 4,47 milioane lei, în vreme ce tranzacţiile cu acţiuni SIF Transilvania (SIF3) au însumat 3,67 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 4,82%, până la 0,474 lei.

Preţul titlurilor SIF Banat-Crişana (SIF1) a coborât cu 9,68%, ajungând la 0,84 lei, pe fondul unor schimburi de 3,39 milioane lei, iar acţiunile Petrom (SNP) au atras o lichiditate de 3,33 milioane lei şi s-au apreciat cu 0,79%, până la 0,254 lei

Schimburile cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) au totalizat 2,01 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 6,06%, până la 0,62 lei, în timp ce acţiunile Erste Bank (EBS) au câştigat 1,85%, ajungând la preţul de 110 lei, pe o lichiditate de 1,81 milioane lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) s-au scumpit cu 0,75%, la preţul de 13,40 lei, pe o lichiditate de 757.000 lei, în vreme ce tranzacţiile cu acţiuni Azomureş (AZO) au însumat 703.300 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 14,99%, până la 0,295 lei.

Vânzarea unui pachet important de titluri de stat a adus un plus de lichiditate la BVB

Pe piaţa instrumentelor financiare cu vent fix, lichiditatea din şedinţa de joi s-a ridicat la 6,37 milioane lei (1,67 milioane euro), după transferul unui pachet semnificativ de titluri de stat. Cele 608 titluri de stat din seria B1010A au fost schimbate la preţul de 93,78 lei, în creştere cu 1,90% faţă de nivelul de referinţă, tranzacţia însumând 6,05 milioane lei.

De asemenea, a mai fost transferat şi un pachet de 3.000 de obligaţiuni ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC09), în valoare de 313.524 lei, tranzacţia fiind realizată la preţul de 99,70 lei, cu 0,30% mai mic decât ultima cotaţie.

În piaţa derivatelor, cele mai importante tranzacţii au fost realizate cu derivatele pe acţiuni SIF Moldova şi SIF Oltenia, lichiditatea totală ajungând la 15.715 lei.

Astfel, derivatele pe acţiuni SIF Oltenia (SIF508DEC), cu scadenţa în decembrie, au fost cotate la 1 leu, în scădere cu 0,12 lei faţă de ultima şedinţă, în timp ce derivatele pe titluri SIF Moldova (SIF208DEC) au pierdut 0,25 lei pentru aceeaşi scadenţă, la cotaţia de 0,95 lei/acţiune.