Bank Leumi Romania estimeaza ca va inregistra, in 2013, un profit net de 20 milioane de lei, in crestere cu 43% |
Autor: Bancherul.ro 2012-12-17 10:37 |
|
Bank Leumi România estimează că va înregistra în 2013 un profit net de 20 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de cel prognozat pentru acest an, de 14 milioane lei, şi va acorda credite în valoare de 100 mil. lei, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele executiv al băncii, Laurentiu Mitrache.
”În 2012 ne-am descurcat foarte bine. Am recuperat pierderea şi am trecut pe profit, însă am aplicat unele măsuri dure de restrângerea a reţelei şi a numărului de angajaţi, diminuând fondul de salarii. Noi am îngheţat salariile acum trei ani. Am reorganizat banca şi această strategie a dat rezultate. Ca profitabilitate avem prevăzută o ţintă de 20 milioane de lei, nu este mult, dar nu va fi uşor. Anul acesta estimăm un profit de 14 milioane de lei”, a declarat Laurenţiu Mitrache.
Acesta estimează creştere şi în ceea ce priveşte depozitele, banca având intenţia ca din luna martie a anului viitor, gradual, să înceapă o campanie de atragere de resurse pentru 2014 -2015. Anul viitor banca are în vedere o creştere de 10% pe segmentul de depozite, în jur de 100 milioane de lei, pentru care va apela la persoane fizice, cu toate că este o instituţie financiară care vizeză companiile.
Creditarea nu a fost la nivelul dorit în acest an ca urmare a prudenţei sporite, a menţionat preşedintele executiv al băncii al băncii.
”Volumul de credite nu a crescut cum am dorit, am avut un obiectiv de 20% a portofoliului de credite, am crescut cu 10%, dar şi prudenţa a fost sporită, iar în unele cazuri poate am refuzat nişte clienţi pe care nu trebuia să îi refuzăm. Pentru 2013 estimăm o creştere de 15%, respectiv de 200 milioane de lei”, a declarat Laurentiu Mitrache.
El susţine că Basel III nu va afecta activitatea băncii pentru că o prudenţă mai mare pe sectorul IMM decât a acordat banca nu este de conceput. Pentru acest sector, şeful Bank Leumi Romania vrea să vină cu produse noi.
”Ne gândim să credităm IMM-urile printr-un produs intermediar, prin facilităţi de tip mezanin. Este o investiţie într-o societate fără să fii acţionar, dar participând la decizii, iar plata investiţiei se face din profit. Este considerată o datorie subordonată şi uşurează capacitatea firmei de a lua alte credite pentru că nu intră în datoria companiei. Este un proces care se aplică de către băncile din Germania şi Franţa pe acest segment de firme. Poate e prea devreme pentru piaţa românescă, dar merită o încercare”, a declarat Mitrache.
În ceea ce priveşte creditele nerperformante, oficialul Bank Leumi România a precizat că banca a început să discute în acest an cu unii clienţi situaţii de a renunţa la o parte din datorie şi la rambursarea creditului conform potenţialului acestora.
”Singura condiţie este ca şi clienţii să dorească acest lucru. Recunoaştem anumite dificultăţi obiective şi în acestă industrie, nu poţi să treci prin ploaie fără se te uzi. Am acceptat şi perderi de până la 80%. Am avut 50 de clienţi cărora le-am făcut oferta că dacă vin până la finalul lunii mai şi ne plătesc 20% din total, noi renunţăm la restul de 80%. Vreau să vă spun că au venit numai şase, restul nici nu au vrut să stea de vorbă cu noi”, a explicat Mitrcahe.
El susţine că mult mai eficentă s-a dovedit externalizarea executării silite.
”Deşi nu am fost bucuros cu externalizarea activităţii de executare de la bănci, trebuie să recunosc că eficienţa executărilor a crescut. Poate că noi eram prea blânzi în executare, poate că am căutat prea mult căi alternative la executarea propriu-zisă încercând restructurări şi alte metode. Executorul nu ştie decât o meserie, aceea de a recupera datoria. Am început executările din septembrie prin întermediul executorilor judecătoreşti şi, comparativ cu situaţia din 2011, sumele sunt de două ori mai mari”, a mai spus Mitrache.
Bank Leumi Romania este prezentă pe piaţa din România din anul 2006 şi are o reţea de 23 de unităţi, răspândite în 19 oraşe.
|
|