Prognozele UniCredit pentru 2013: PIB-ul va creste cu 1,3%, leul se va deprecia la 4,68 lei, inflatia va scadea la 3,6% iar dobanzile in lei la 5,4% |
Autor: Bancherul.ro 2012-12-13 10:54 |
|
Economistii UniCredit Dan Bucsa, de la Londra, si Catalina Molnar, la Bucuresti, estimeaza, intr-un raport de cercetare al grupului italian, ca economia Romaniei va stagna in acest an iar in urmatorii doi ani va avea o crestere moderata, de sub 2%: 1,3% in 2013 si 1,85 in 2014.
Inflatia este prognozata la 4,6% la finalul lui 2012 si 3,6% in decembrie 2013, in timp ce dobanzile de pe piata interbancara in lei (ROBOR 3 M) vor cobori de la 6% in decembrie 2012 la 5,4% la finalul anului viitor, in conditiile in care BNR nu va majora dobanda de politica monetara.
In privinta evolutiei cursului de schimb, UniCredit anticipeaza ca se va deprecia pe parcursul anului viitor, urmand a ajunge la 4,68 lei/1 euro in decembrie 2013 si 4,65 la finalul lui 2014, media anului viitor fiind in jurul a 4,58 lei.
Fluxurile reduse si volatile de intrari de valuta in tara vor pune presiune pe leu in 2013, apreciaza economistii UniCredit. In aceste conditii, politica monetară se va concentra probabil asupra cursului de schimb, mai degrabă decât asupra ratelor dobânzilor.
Pentru a accelera creșterea economică, Romania are nevoie de reforme structurale, dar voința politică este în scădere, apreciaza UniCredit.
"Sperăm sa existe in continuare o presiune din partea FMI, deoarece un al treilea acord va putea fi incheiat numai după îndeplinirea conditiiilor prevazute in cadrul celui precedent (privatizări și reducerea cheltuielilor sectorului public). Cu o poveste de succes in ajustarea fiscală,
România trebuie să demonstreze coerența în punerea în aplicare a politicilor economice și să se abțină de la noi scandaluri politice, dacă dorește să profite de pe urma apetitului pentru risc", spun economistii UniCredit.
2013, anul obligatiunilor in lei
In opinia acestora, 2013 ar trebui să fie anul obligațiunilor suverane in RON. "Cu preturi atractive de intrare (care ar putea fi consolidate de zgomotul politic din decembrie 2012), o pondere redusă a investitorilor străini și ancore puternice de la un nou acord cu FMI și includerea în indicii de datorii locale, titlurile de stat in RON ar trebui sa avanseze în 2013, scazand prima de lichiditate platita in prezent pentru alte obligațiuni din ECE", considera economistii UniCredit.
|
|