www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum apreciaza economistii bancilor victoria USL in alegeri: o mai mare stabilitate politica, ce nu va afecta negativ activele in lei

Autor: Bancherul.ro
2012-12-10 11:57
Victoria clara a USL la alegerile parlamentare de ieri, cu un scor de 58-60% din numarul total de voturi dupa primele estimari, fata de ponderea de 56% detinuta in prezent in Parlament, ar putea asigura o mai mare stabilitate politica, cu efecte benefice asupra pietei financiare, apreciaza economistii bancilor.

Biroul Electoral Central a anuntat in aceasta dimineata rezultatele oficiale partiale: coalitia USL a castigat 58,63% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,03% pentru Senat.

In plus, premierul Ponta a anuntat o alianta cu UDMR, ceea ce ar duce la asa-numita supermajoritate de doua treimi in Parlament si ar putea scadea sansele ca presedintele Basescu sa numeasca un alt premier decat Victor Ponta.

"Cum victoria clara a USL se traduce printr-o mai mare stabilitate politica, cel putin pe termen scurt, credem ca activele denominate in RON nu vor fi afectate negativ de evenimentele de pe scena politica", apreciaza analistii ING.

Economistii OTP Bank considera ca rezultatele au fost anticipate de pietele financiare, astfel ca acestea nu vor fi influentate pe termen scurt.

Mult mai importante vor fi insa deciziile cu privire la bugetul pe 2013 si negocierile cu FMI.

Intre timp, avem si stiri negative din Italia, unde premierul Mario Monti a anuntat ca va demisiona mai devreme, ceea ce ar putea afecta deciziile privind rezolvarea crizei datoriilor.

Economistii BCR apreciaza ca in ciuda rezultatelor, presedintele Basescu pare dispus sa ia in considerare alte optiuni pentru postul de prim-ministru, ceea ce va crește incertitudinea pieței pe termen scurt.

Banca nu exclude o depreciere a leului peste 4,6 lei în cazul în care negocierile pentru formarea unui nou Guvern se vor prelungi.

USL favorizează o continuare a relației bune cu FMI și UE și un nou acord este foarte probabil a se încheia in primul trimestru din 2013.

Una dintre optiuni este o linie de credit flexibila, insa restructurarea intreprinderilor de stat va fi o mare provocare.

Banca mentine previziunile privind randamentele obligațiunilor pe 5 ani la 6,8% pana in martie, din cauza ingrijorarilor privind inflatia si mediul politic.